Na rysunku...
Enzo: Na rysunku przedstawiony jest fragment wykresu funkcji homograficznej określonej wzorem
| | a | |
F(x)= |
| +q gdzie a≠0 i x≠p |
| | x−p | |
zaraz narysuje i podam
24 sie 15:55
Enzo:
24 sie 16:01
Enzo: x= − 4
y= 2
punkt A: y=5 x= −3
24 sie 16:02
Enzo: Wiedząc że do wykresu funkcji F należy punkt A(−3,5)
a) napisz wzór funkcji F w postaci ilorazu dwóch wielomianów pierwszego stopnia
b)oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji F i osi OY
c)wyznacz miejsca zerowe funkcji F
d)podaj zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja F przyjmuje wartości dodatnie
24 sie 16:05
Enzo: ?
24 sie 16:40
Tadeusz:
a wyznaczysz podstawiając współrzędne punktu A
24 sie 16:46
Enzo: p wyznaczam z osi x ?
q z y
24 sie 20:23
Enzo: >
24 sie 20:26
Enzo: ?
24 sie 20:26
takaona:
tak można powiedzieć
24 sie 20:31
Enzo: jak taki wzór będzie wyglądać
24 sie 20:35
Mila:
Czytaj wpis Tadeusza i dokończ wg podpowiedzi, potem napisz wzór.
24 sie 20:50
Enzo: a=3
24 sie 21:14
Enzo: | 3 | |
| +2 taki będzie wzorek? |
| x+4 | |
24 sie 21:16
Enzo: ?
24 sie 21:19
Enzo: ?
24 sie 21:24
Metis: Pokaz jak wyznaczasz a.
24 sie 22:08
Mila:

A=(−3,5)
24 sie 22:18
Janek191:
I to trzeba jeszcze przekształcić:
| | 3 | | 3 | | 2*(x + 4) | | 3 + 2 x + 8 | |
f(x) = |
| + 2 = |
| + |
| = |
| |
| | x + 4 | | x + 4 | | x + 4 | | x +4 | |
24 sie 22:23
Janek191:
| | 2*0 + 11 | | 11 | | 3 | |
b) y = f(0) = |
| = |
| = 2 |
| |
| | 0 + 4 | | 4 | | 4 | |
24 sie 22:28