funkcja liniowa
mila66: Funkcja f jest funkcją liniową spełniającą warunki f(x)> 0 dla x ε (−∞, 3/2) i f(x) > 3 dla
xε(−∞, 0). Wyznacz wzór funkcji f.
24 sie 14:11
:): zacznij od ogólnego wzoru f(x)=y=ax+b
a,b nieznane parametry
Skoro f(x)>0 dla..... to...?
Skoto f(x) >3 dla ..... to..?
24 sie 14:30
mila66: 

?
24 sie 14:37
:): widze, że sie nic nie chce
24 sie 14:40
:): Z zadania wynika, że jeżeli x<0 to y>3 czyli x<0 to ax+b>3
x<32 to y>0 czyli x<32 to ax+b>0
Chociaz jak tak na to teraz patrze...to nie jest dobrze postawione zadanie..
takich funkcji (LINIOWYCH) jest bardzo wiele..............
Sprawdz polecenie!
24 sie 14:43
mila66: Polecenie jest oki tylko nie wiem jak je rozwiązać
24 sie 16:24
J:
f(3/2) = 0
f(0) = 3
podstaw do wzoru: y = ax + b i oblicz a i b
24 sie 16:38
Tadeusz:

... dość prosto ... znasz punkty przecięcia z 0x i z 0y
24 sie 16:39
henrys: Prawdopodobnie chodziło własnie o takie rozwiązanie jak podaliście, ale treść zadania powinna
być jednak inna...
24 sie 16:58
Tadeusz:
... a niby co w niej Ci nie pasi

?
24 sie 17:00
henrys: a nie pasi mi

Jeżeli mówimy o punktach przecięcia z osiami układu współrzędnych (własnie tak jak m.in. Ty
podszedłeś do sprawy), to należałoby napisać, że
f(x) przyjmuje wartości dodatnie
⇔ dla x∊ (−
∞,3/2), następnie
wartości funkcji są większe od 3
⇔ dla x∊(−
∞,0).
Według podanej treści, takich funkcji jest rzeczywiście wiele.
24 sie 17:35
henrys: bez tych ,,dla, dla"
24 sie 17:36
Tadeusz:
a czym sie różni x>0 od x przyjmuje wartości dodatnie
24 sie 18:19
J:
Treść zadania jest jasna
24 sie 18:26
takaona:
przyjęło się w opisie własności funkcji stosować zapis: "dla" ...
bardziej formalny zapis wymaga stosowania symbolu równoważności
24 sie 20:29
:): Nie jest poprawny! .... Ale no dajmy sobie spokój
24 sie 20:39
mila66: Dziękuję Wam bardzo za pomoc
24 sie 20:41
henrys: Nie wiedziałem o takiej umowie

Jeżeli opisujemy własności funkcji, to rozpatrujemy cały przedział liczb rzeczywistych i wtedy
zapis
,,dla x∊.." jest uzasadniony.
Przykład:
Dla jakich argumentów funkcja f(x)=2x, przyjmuje wartości dodatnie?
Odpowiedź: Dla x>0, f(x)=2x przyjmuje wartości dodatnie.
(podałem
największy zbiór argumentów dla, których f(x)>0, gdyż takie było polecenie, o
takiej umowie wiem).
Natomiast w treści zadania powinno być dodane ,,tylko" w tym przedziale.
24 sie 20:57
henrys: o kurcze, znowu się naprodukowałem
24 sie 20:58
:): racja

!
24 sie 21:01