cześć czy moglibyście podać przykłady do zadania o takiej treści
Enzo: cześć czy moglibyście podać przykłady do zadania o takiej treści
Po przesunięciu wykresu funkcji y=a/x o wektor p q
podaj asymptoty
punkt przecięcia osi x i y
Dziedzinę
ZW
Mz
monotoniczność
24 sie 13:22
Enzo:
24 sie 13:30
WOTTOWNIK: Po przesunięciu wykresu funkcji y=5/x o wektor [−3,4/3]
podaj asymptoty
punkt przecięcia osi x i y
Dziedzinę
ZW
Mz
monotoniczność
24 sie 13:39
Enzo: as.pionowa:−3
as.pozioma:4/3
zaraz będzie reszta
24 sie 13:44
5-latek:

pionowa zle
wzor funkcji jest taki
24 sie 13:49
Enzo: p=3 as pionowa
q=4/3 as pozioma
24 sie 13:51
5-latek:
24 sie 13:51
Enzo: żeby narysować potrzebuje właśnie ox i oy pkt przecięcia
24 sie 13:53
24 sie 13:55
Enzo: | | 4 | |
pytanie czy |
| odwracam czy tak zostawiam przy obliczeniu |
| | 3 | |
24 sie 13:56
5-latek: | | 5 | |
Żeby narysować to najpierw rysujesz wykres y= |
| |
| | x | |
| | 5 | | 4 | |
potem wykres y= |
| przesuwasz o wektor [−3, |
| ] |
| | x | | 3 | |
Punkt przecięcia z osia OX ma wspolrzedne(x,0) a z osia OY (0,y)
Żeby wyliczyć punkt przecięcia z osia OX to do wzoru funkcji za ywstawaisz 0
Z osia OY to za x wstawiasz 0 i liczysz
24 sie 14:00
Enzo:
| 5 | | 4 | |
| = ? i właśnie tutaj zostawiam czy odwracam |
| |
| x−3 | | 3 | |
24 sie 14:00
5-latek: Sprowadzasz do wspólnego mianownika i licznik przyrównujesz do zera
24 sie 14:03
Enzo: 6,75
24 sie 14:05
5-latek: | | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | |
tak będzie |
| + |
| = |
| + |
| (masz dobrze |
| | x−(−3) | | 3 | | x+3 | | 3 | |
24 sie 14:07
Enzo: wynik? czy co ?
24 sie 14:08
Enzo: x=0,75
y=1
24 sie 14:11
Enzo: dobrze? te punkty na zaznaczam na wykresie
24 sie 14:14
5-latek:

Wzor funkcji
ja się pomyliłem
0=4x+27 to x= −6,75
Także pionowa miałeś tez dobrzez na początku . Przepraszam za zamiesznie
24 sie 14:15
Enzo: niema problemu każdy popełnia błędy
24 sie 14:19
Enzo: w takim razie D:(−n,−6,75> u <−6,75,+n)
ZW:(−n,3> <3,n+)
mz:−6,75 , 3
Monoto:(−n−6,75> f.malejąca U <6,75,n) f.malejąca
24 sie 14:27
Enzo: 5−latek co sądzisz o poście 14:27?
24 sie 14:35
Enzo: ?
24 sie 14:42
Enzo: ?
24 sie 14:53
Enzo: chciałbym się dowiedzieć bo jest to dla mnie ważne
24 sie 15:42
5-latek:

Przepraszam z edopiero teraz odpisuje ale wlasnie wrocilem z pracy
Wszystko zle masz
D
f= ℛ\{−3} (odczytujesz po osi OX
| | 4 | |
ZWf= ℛ\{ |
| −odczytujesz po osi OY |
| | 3 | |
Miejsce zerowe x
0= −6,75 (tylko zauważ ze wykres przecina os OX tylko w punkcie (−6,75,0)
Monotonicznosc
funkcja jest malejaca przedziałami
(−
∞,−3) i (−3,
∞)
Tu masz podobny przykład
https://matematykaszkolna.pl/strona/167.html
Narysuje CI tez jeszcze raz ten wykres
| | 5 | | 4 | |
natomiast czerwony to y= |
| + |
| |
| | x+3 | | 3 | |
zielona to as. pionowa x=−3
| | 4 | |
fioletowa to as pozioma y= |
| |
| | 3 | |
24 sie 23:24
5-latek:
25 sie 00:22