spełnienie nierównośći
marcylka: Obie nierównośći (2+√5)(√5−2)x< 2x−4 i (4−3x)2 + 3x≤ (3x+1)2 −5x+4 są spełnione przez
wszystkie liczby x należace do przedziału
24 sie 11:44
5-latek: Zapoznaj się z ewzorami skroconego mnożenia
To sa proste do rozwiązania nierownosci
Potem wyznacz ich czesc wspolna
1 nierowniosc to rozwiazuje się w pamięci
x>4
24 sie 11:50
marcylka: z (2+√5)(√5−2) wyszło mi 1 i co dalej? możesz mnie pokierować krok po kroku ?
24 sie 11:54
5-latek: 1*x<2x−4
x<2x−4
x−2x<−4
−x<−4/(*(−1)) ( teraz uwaga mnożymy przez liczbe ujemna wiec musimy zmienić zwrot
nierownosci na przeciwny
x>4 czyli x∊(4,∞)
mamy już zalatwiona 1 nierow nosc
Teraz nierownosc druga
Rozpisuj ja
24 sie 12:03
5-latek: Ja nie mam tak za dużo czasu ,wiec jeśli wiesz jak to rozpisać to przoszse zybys rozpisala/l
jeśli nie wiesz to napisz ze nie wiesz to wtedy pomoge rozpisać OK?
24 sie 12:11
marcylka: nie wiem
24 sie 12:15
5-latek: No dobrze
(4−3x)2+3x≤(3x+1)2−5x+4
mamy wzor (a−b)2= a2−2a*b+b2
Wie c według tego wzoru
(4−3x)2= 42−2*4*3x+(3x)2= 16−24x+9x2
następny wzor (a+b)2= a2+2a*b+b2
to (3x+1)2= (3x)2+2*3x*1+12= 9x2+6x+1
wiec dalej
16−24x+9x2+3x≤9x2+6x+1−5x+4
teraz dla Ciebie zadanie
Wszystkie niewiadome na lewa strone nierownosci a wiadome na prawa strone
24 sie 12:26
5-latek: Dlaczego to tak dużo czasu Ci zajmuje ?
24 sie 12:33