Zadanie nr 119
5-latek: Wyznacz taka liczbe dodatnia x która spelnia równanie
| n√a+x | | n√a+x | | n√x | |
| + |
| = |
| \gdzie a>b>0 i n −liczba naturalna |
| a | | x | | b | |
24 sie 11:42
5-latek: Mnozac przez (a*x*b) obie stony
n√a+x *xb+n√a+x*ab= axn√x
n√a+x(x*b+a*b)= axn√x (ale co teraz , podnieść obie strony do potęgi n?
24 sie 11:59
Saizou : | | 1 | |
jeszcze pomnóż przez |
| |
| | (xb+ab)n√x | |
i otrzymasz
24 sie 12:17
5-latek: A jak napiszemy
n√a+x*b*(a+x)= axn√x/(n)
(a+x)*bn(a+x)n= anxn*x
bn*(a+x)n+1= an*xn+1 (dalej mnie to już przerasta
24 sie 12:17
5-latek: Dobrze
24 sie 12:19
24 sie 12:42
5-latek: A jakbym zamiast tej drugiej linijki (post 12:42 napisał tak
| | an | |
a+1= |
| pomozyc przez bn(x+a)n |
| | bn(x+a)n | |
(a+1)*b
n(x+a)
n= a
n
| | an | |
(x+a)n= |
| ale znowu nie wiem jak wyznaczyć x |
| | bn(a+1) | |
24 sie 12:52
AS: a może tak?
n√a + x*(1/a + 1/x) =
n√x/b dzielę stronami przez
n√x
| | 1 | |
n√(a/x + 1) = |
| |
| | b(1/a + 1/x) | |
Przyjmuję 1/x = t , wtedy
| | 1 | |
n√a*t + 1 = |
| |
| | b*(1/a + t) | |
| | a | |
n√a*t + 1 = |
| |
| | b*(1 + a*t) | |
Przyjmuję 1 + a*t = m , wtedy
| | a | |
n√m = |
| obie strony do potęgi n |
| | b*m | |
1 + a*t = (a
n/b
n)
1/(n+1) = w
1 + a/x = w => x = a/(w − 1)
tyle ode mnie
24 sie 12:58
5-latek: I to jest pomysl na rozwiązanie tego zadania .
Dziekuje
24 sie 13:05