trójkąt
Eta: W trójkąt równoramienny wpisano okrąg i poprowadzono styczną do tego okręgu
równoległą do podstawy trójkąta. Pole utworzonego w ten sposób trapezu stanowi
0,64 pola trójkąta. Wyznacz cosinus kąta między ramionami trójkąta.
Mam zastrzeżenie co do odpowiedzi w podręczniku .
Pomożecie
23 sie 19:37
J:
ja uważam,że Ty masz dobrze
23 sie 19:44
Eta:
J Podaj tę odp ................ ( to się upewnię ....
23 sie 19:48
J:
siedzę przy grillu , popijam piwo ... i pewnie bym się nie doliczył
23 sie 19:50
23 sie 19:53
J:
na zdrowie...Pozdrawiam..
23 sie 19:53
23 sie 19:56
Pytanie:): Hej Eta, JAki podręcznik
23 sie 20:03
Eta:
tajemnica
23 sie 20:04
Eta:
Czekam na samą odp: .......
23 sie 20:06
PW: | 7 | |
| ? Tak trochę w pamięci. |
| 8 | |
23 sie 20:06
23 sie 20:09
Eta:
| | 1 | |
W kluczu ( jakiś "uczony"  ) podaje |
| |
| | 14 | |
23 sie 20:10
23 sie 20:15
PW: Nie jest to zasadnicza rozbieżność.
23 sie 20:21
J:
miałem dwa razy większy rysunek
23 sie 20:22
Eta:
| | 14 | | 7 | |
J jest po <piwie> i nie widzi ............ |
| = |
| |
| | 16 | | 8 | |
23 sie 20:22
23 sie 20:28
Eta:

bla , bla bla .......
| | 1 | | 7 | |
sinγ= |
| to cos(2γ)= 1−2sin2γ ⇒ cos(2γ)= |
| |
| | 4 | | 8 | |
Dzięki :
J i
PW
Zadanie z arkusza poziom rozszerzony za
4pkt
| | 1 | |
Jak już pisałam.. "uczony"  ... w kluczu podaje odp cos(2γ)= |
| |
| | 14 | |
23 sie 20:29
23 sie 20:30
J:
gdzieś czytałem,że pijesz π....ę
23 sie 20:43
23 sie 20:57
Eta:
23 sie 21:13
Eta:

Następna błędna odpowiedź

( kto to liczy? szewc? (nie obrażając szewca

|AE|=14 , |DO|=3, |OC|=8, |BE|=6, |CF|=16
Oblicz: |AO|
Odp: podana |AO|=9 ?
poprawna odp to: |AO|=......
23 sie 21:23
Pytanie:): Nie chce mi się liczyć w takim razie.
23 sie 21:49
Godzio:
Oby nie było 'siupy', |AO| = 7?
23 sie 21:51
Mila:
7?
23 sie 21:52
Eta:
Jasne |AO|=7
23 sie 21:55
Godzio: W końcu zdążyłem zrobić jakieś zadanko

Bo co wejdę po pracy to już wszystko 'rozpykane'
23 sie 21:56
henrys:
|AO|=7
23 sie 22:00
Eta:
Hej
Godzio
Mogę Ci jakieś zaserwować ( z planimetrii
23 sie 22:04
Godzio: A możesz coś rzucić, do poduszki

Muszę zacząć sobie powoli przypominać, sezon korepetycji
się zaczyna
23 sie 22:06
Eta:
No to jak do "poduszki" to łatwe

Oblicz obwód trójkąta prostokątnego o polu 39 wiedząc,że wysokość
poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 6
23 sie 22:25
Godzio:

P = 39
h = 6
| | c * h | | 2P | | ab | |
P = |
| ⇒ c = |
| = 13 oraz P = |
| ⇒ ab = 78 |
| | 2 | | h | | 2 | |
Z twierdzenia Pitagorasa
a
2 + b
2 = c
2 ⇒ (a + b)
2 − 2ab = 169 ⇒ (a + b)
2 = 13 ⇒ a + b =
√13
L = 13 +
√13
23 sie 22:34
Eta:
L= 13+
5√13
23 sie 22:36
Godzio:
Ale bzdurę napisałem, jak a + b =
√13 < 13
23 sie 22:39
Eta:
23 sie 22:39
Godzio:
(a + b)2 = 325 ⇒ a + b = 5√13 stąd L = 13 + 5√13
23 sie 22:39
Godzio: Nie ma to jak bezmyślnie odjąć zamiast dodać
23 sie 22:40
Eta:

Wolę taki trójkąt
23 sie 22:47