Rozwiązywanie równań
KonraDDoS: Rozwiąż równanie: x+22+2−x3=x−16
Wydaje mi się, że lewą stronę trzeba sprowadzić do wpólnego mianownika.
Zrobiłem tak i wyszło mi:
x+76=x−16
Co zrobiłem źle? Co dalej?
Proszę o pomoc!
23 sie 19:30
J:
pomnóż obustronnie przez 6
23 sie 19:34
Mila:
3*(x+2)+2*(2−x)=x−1
3x+6+4−2x=x−1
x+10=x−1
10=−1 sprzeczność ⇔brak rozwiązań
23 sie 19:35
KonraDDoS: Ok, dziękuje

A takie coś: (2x+5)
2−(2x−1)
2=24(x+1)
Po zastosowaniu wzorów skróconego mnożenia i zsumowaniu wszystkiego wyszło: −16x+26 !=24x+24
Dobry wynik?
23 sie 19:48
J:
to nie jest wynik
23 sie 19:48
KonraDDoS: To jak to zrobić?
23 sie 19:50
Eta:
Odp: x=0
23 sie 19:50
KonraDDoS: I czy moglibyście sprawdzić czy dobrze wszystko obliczyłem?
23 sie 19:50
5-latek: (2x+5+2x−1)(2x+5−(2x−1)=24x+24
(4x+4)6= 24x+24 dokończ
23 sie 19:52
Eta:
0=0
nieskończenie wiele rozwiązań w tym x=0 bo takie dostrzegłam )
23 sie 19:54
KonraDDoS: Jak to obliczyłeś? Skąd jest to 6? Skąd dwa takie nawiasy: (2x+5+2x−1)(2x+5−(2x−1)?
23 sie 19:55
Eta:
To licz ze wzorów

4x
2+20x+25−(4x
2−4x+1)=24x+24
dokończ................
23 sie 20:04
KonraDDoS: Aha, rzeczywiście.
Wyjdzie: 4x2+20x+5−4x2+4x−1=24x+24
24x+24=24x+24
Działa! Dziękuje.
A takie coś: −2x+2+x+24 > −1
Sprowadzam do wpólnego mianownika − 4 − i wychodzi coś takiego:
−4x+6+x+24 > −1
Dobrze to jest? Co dalej?
23 sie 20:23
KonraDDoS: Mogę wymnożyć obustronnie przez 4?
Skróce wtedy mianownik, ale po lewej stronie wyjdzie −4.
Nie wiem co dalej robić.
23 sie 20:27
teusz: Łatwiej byłoby chyba na początku pomnożyć obustronnie razy 4
Ale tak jak liczyłes tez można. Teraz dodaj to co możesz w liczniku i dalej już z górki powinno
pójść
23 sie 20:28
Metis: −3x+2>−4
−3x>−6 /:(−3)
x<2
x∊...
23 sie 20:29
KonraDDoS: −3x+8>−4
4 przenieść na lewą strone równania?
−3x+12>0
Dobrze?
23 sie 20:30
Metis: Nie wiem czy dobrze odczytałem licznik pierwszego ułamka , tam jest −2x ?
Jeśli tak to źle sprowadziłeś do wspólnego mianownika.
Zapisuj ułamki z dużym U.
23 sie 20:33
KonraDDoS: −3x>−12 /:(−3)
x<4
Teraz powinno być ok. Jak nie jest, to mnie poprawcie.
23 sie 20:33
KonraDDoS: Tam jest: −2+3
Literówka, która wszystko zmienia. Przepraszam
23 sie 20:34
Metis: Raczej −2x+3.
W takim razie moje obliczenia są zbędne.
23 sie 20:36
KonraDDoS: Ale bardzo pomocne. Dzięki nim dowiedziałem się jak to poprawnie dokończyć.
Dziękuje Ci bardzo.
23 sie 20:37