Oblicz pole koła opisanego.
Filip: Obwód równoramiennego trójkąta prostokątnego jest równy 8(1+√2).
Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
23 sie 17:56
J:
promień jest połową przeciwprostokątnej
23 sie 17:59
Filip: 2a+b=8(1+√2) => a=4√2, b=√2a
P=a2√34=8√3, tak?
23 sie 18:00
Filip: b=8, r=4, P=πr2=π*16=16π?
23 sie 18:02
henrys: ok
23 sie 18:07
henrys: co za pole liczyłeś wcześniej?
23 sie 18:07
Filip: Trójkąta.
23 sie 18:08
henrys: jakiego?
23 sie 18:09
Filip: Tego z zadania
23 sie 18:11
henrys: yhmmm i korzystałeś ze wzoru na pole trójkąta?
23 sie 18:13
henrys: tego z zadania?
23 sie 18:13
Filip: Aaa, pomyliło mi się z równobocznym
23 sie 18:14
henrys:
23 sie 18:15