Deltoid - sanawa...
Michał: Czy to wystarczy (przekątne przecinające się pod kątem 90°) aby czworokąt był deltoidem ?
23 sie 17:03
J:
kwadrat nie jest deltoidem
23 sie 17:04
Michał: Trójkąt ABC wpisano w okrąg. Poprowadzono wysokość z wierzchołka C i przedłużono ją do
przecięcia z okręgiem w punkcie D. Wykaż, że I∡ADBI=I∡ASBI, gdzie S jest punktem przecięcia
wysokości trójkąta ABC.
Wyszło mi że czworokąt ASBD ma przekątne przecinające się pod kątem prostym więc przeciwległe
kąty muszą być równe. I nie wiem czy to dobrze zrobiłem. We wskazówce do zadania jest coś o
kątach wpisanych w okrąg opartych na tym samym łuku.
23 sie 17:06
Smyk:
A właśnie, że kwadrat jest deltoidem. Przecież deltoid może mieć boki równej długości
i kąty wewnętrzne mogą być proste, takiej budowy deltoid jest kwadratem, czy zgadzasz
się J z tym?
23 sie 18:09
23 sie 18:10
J:
poczytaj , co podał henrys
23 sie 18:11
Smyk:
A kto powiedział, że boki a oraz b nie mogą mieć równej długości?
Zbiór kwadratów jest zawarty w zbiorze rombów, zbiór rombów jest zawarty w zbiorze
deltoidów.
23 sie 18:15
J: nie bredź ... romb ma wszystkie boki równe, deltoid nie
23 sie 18:18
23 sie 18:18
Smyk:
Ja wyrażam się grzecznie, więc proszę nie używać inwektyw. Nie bredzę. Czy deltoid może
mieć boki równej długości? Gdzie jest sformułowane zastrzeżenie, że wszystkie boki deltoidu nie
mogą mieć równej długości.
Przez analogię − czy kwadrat jest prostokątem?
23 sie 18:22
Smyk:
Zgodnie z określeniem podanym w Wiki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Deltoid
"Deltoid – czworokąt, którego jedna z przekątnych leży na jego osi symetrii. Oś ta jest wówczas
symetralną drugiej przekątnej. W takim czworokącie pewne dwa sąsiednie boki mają równą
długość a, a pozostałe dwa boki mają także równą długość b.
Nie ma tu żadnych zastrzeżeń i założeń do drugiej przekątnej. Może więc przechodzić przez
środek pierwszej przekątnej, prawda?
23 sie 18:26
5-latek: Deltoid jest to czworokąt , którego dwa kolejne boki sa rowne i dwa pozostale boki sa
rowne miedzy sobą ,ale rozne od poprzednich dwóch .
Wlasnosci deltoidu :
1) dwa katy zawarte miedzy parami bokow nierównych sa rowne. Pozostale dwa kąty nie sa rowne
2) Przekątne sa prostopadle
3) jedna z przekątnych jest dwusieczna dwóch katow i symetralna drugiej przekątnej , ale druga
przekatna tych własności nie ma .
Literatura : Roman Leitner . Geometria dla licealistów i kandydatow na wyzsze uczelnie
23 sie 18:55
henrys: To jest problem klasyfikacji, podobnie jak z trapezami, niestety, jaki podręcznik taka
definicja.
23 sie 19:03
5-latek: Witaj

Prof. Zofia Krygowska tak samo go definiuje . A wychowalo się na jej podręczniku wiele pokoleń
uczniów . (ja tez )
23 sie 19:05
Mila:

δ− kąt wpisany w okrąg oparty na łuku ACB.
Kąty przeciwległe czworokąta wpisanego w okrąg mają sumę miar równą 180
o.
∡CDA=∡CBA =β oparte na tym samym łuku (cięciwa AC)
∡CDB=∡CAB =α oparte na tym samym łuku (cięciwa BC)
∡CDA+∡CDB=δ=α+β=
?∡ASB
W czworokącie AOSE:
∡EAO=α=180−∡ESO=∡1
W czworokącie BOSF:
∡β=180
o−∡FSO=∡2
⇔∡ASB=α+β=δ
==============
23 sie 19:25
henrys: cześć

Z kolei M. Kordos i L. Szczerba definiują deltoid jako czworokąt, który ma dwie pary sąsiednich
boków tej samej długości.
Według mnie, nie ma aż tak wielkiego znaczenia czy ja nazwę sobie tą figurę rombem czy
deltoidem jednak wygodniejsza jest ta definicja, która ,,wyrzuca" z klasy deltoidów romby i
kwadraty.
Co do trapezu to inna sprawa. Chyba nie pomogliśmy Michałowi
23 sie 19:27
henrys: O Mila jednak pomogła
23 sie 19:27