Pierwiastek wielomianu.
Konradoos: Hej,
Chciałbym prosić o pomoc. Chodzi o to, że muszę wskazać pierwiastek wielomianu. Mam do wyboru
trzy liczby, ale przy jedenj z nich mam problem, ponieważ brakuje mi wiedzy.
Mam zadanie:
Podaj, która z liczb −1, 0, √2, 0 jest pierwaistkiem wielomianu W(x)=3x4 + 2x2 − 16
Wiem, że √22 = 2, ale nie wiem ile to jest √24
Pomoże ktoś?
23 sie 16:44
Benny: √2=21/2, więc (21/2)4=22=4
23 sie 16:45
Konradoos: Wystarczy pierwiastek zamienić na potęge, a później to jeszcze raz podnieść do potęgi?
Nie pomyślałem o tym.
Dziękuje Ci bardzo
23 sie 16:47
Eta:
(√2)4 = √2*√2*√2*√2= 2*2=4
(√2)4= ((√2)2)2= 22=4
23 sie 19:01
5-latek: Δ=196
| | 12 | |
x22= |
| = 2 wiec z podanych liczb tylko √2 jest pierwiastkiem tego wielomianu |
| | 6 | |
23 sie 19:19