znaleźć ekstrema lokalne funkcji
justyna: z=√ey(y+x2)
23 sie 15:21
J:
liczymy pochodne cząstkowe
23 sie 16:11
justyna: schemat rozwiązywania takich zadań znam pochodne cząstkowe później układ równań pochodne
drugiego rzędu..
nie wiem jak się wziąć za pochodne cząstkowe w tym wyrażeniu
24 sie 11:19
Dziadek Mróz:
z =
√ey(y + x
2)
z = uv u =
√w w = e
y v = y + x
2
| d | | d | | d | | d | |
| [z] = |
| [uv] = |
| [u]v + u |
| [v] = *) |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
| d | | d | | 1 | | d | |
| [u] = |
| [√w] = |
| * |
| [w] = **) |
| dx | | dx | | 2√w | | dx | |
| d | | d | | d | | d | |
| [v] = |
| [y + x2] = |
| [y] + |
| [x2] = 0 + 2x = 2x |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
*) = 0 * (y + x
2) +
√ey * 2x = 2x
√ey
| | d | |
Na tych samych danych policz |
| |
| | dy | |
24 sie 12:05