Pochodne cząstkowe funkcji złożonych
Urszula: | | ∂2F | |
Obliczyć |
| , gdzie F(x,y,z)=f(u,v), u= x + y + z, v=xyz |
| | ∂x∂z | |
23 sie 14:56
Godzio:
| ∂2F | | ∂ | | ∂F | |
| = |
| ( |
| ) = |
| ∂x∂z | | ∂x | | ∂z | |
| | ∂ | | ∂f | | ∂u | | ∂f | | ∂v | |
= |
| ( |
| * |
| + |
| * |
| ) = |
| | ∂x | | ∂u | | ∂z | | ∂v | | ∂z | |
| | ∂ | | ∂f | | ∂f | |
= |
| ( |
| * 1 + |
| * xy) = |
| | ∂x | | ∂u | | ∂v | |
| | ∂2f | | ∂u | | ∂2f | | ∂v | |
= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| | ∂u2 | | ∂x | | ∂v∂u | | ∂x | |
| | ∂2f | | ∂u | | ∂2f | | ∂u | | ∂f | |
+ ( |
| * |
| + |
| * |
| ) * xy + |
| * y = ... dokończ |
| | ∂u∂v | | ∂x | | ∂u2 | | ∂x | | ∂v | |
23 sie 15:44
Urszula: Nie ma znaczenia czy najpierw liczy się pochodną po z czy najpierw po x?
23 sie 17:04
Godzio:
Ma znaczenie bo nic nie wiemy o funkcji (albo coś zataiłaś

?)
23 sie 21:53
Urszula: Zadanie mam podane dokładnie jak napisałam więc nic więcej o funkcji nie wiem, a pytam się bo
najpierw policzyłeś pochodną po z a myślałam, że jak jest podane ∂2F/∂x∂z to najpierw pochodną
liczy się po x
29 sie 16:06
:): | | ∂2F | | ∂2F | |
Twierdzenie Schwartza mówi, że (przy pewnych warunkach) |
| = |
| |
| | ∂x∂z | | ∂z∂x | |
29 sie 16:08
:): (ogólnie najczęsciej nie ma znaczenia kolejność )
np
F(x,y)=x
2y+y
podobnie
29 sie 16:10
Urszula: W przypadku gdy jest to funkcja złożona tez?
29 sie 16:11
:): Najważniejsze, że F(x,y,z)..

Tak jak pisałem na ogół tak jest (może się zdarzyć, że nie...są tam warunki ciagłości itdddd
ale to raczej bardziej wydziwiane przykłady

)
29 sie 16:13
daras: na ogół nie ma to znaczenia, chyba,ze to fizyka

lepeij opowiedz jakimi znaczkami piszesz pochodne cząstkowe, tylko wytłumacz to tak, jak
4−latkowi
29 sie 17:36
:): a to też ciekawe..

Ja sobie własnie juz kopiowałem od niej
∂
29 sie 17:39
daras: ∂2F
=2x
∂y∂x
29 sie 17:57
daras: kiepsko to wychodzi:(
29 sie 17:57
:): | | ∂ | |
Muszisz sobie zrobić JAK UŁAMEK |
| |
| | ∂ | |
29 sie 18:01
Urszula: po prostu skopiowałam z wikipedii
29 sie 18:22