POMOCY
ela: 1. Rozwiaż nierownosc
(2x−1)2+11≤(x+11)2+3x2
2.Układ rownan
x+2y=11
5x−3y=3
3.Oblicz [4−(2/3)2](−1) * (1/2)(−2)=
b) (log4 24−log4 3) + log4 2 =
4. Wykonaj działania
2+3,6:0,1
___________
(1:0,7−2 1/3) * 7
5. Cena ksiazki kosztuej 60 zl. Cene ksiazki najpierw podwyzszono o 20% a nastepnie obnizono o
15%. Jaka jest nowa cena ksiazki ?
6. Usun niewymiernosc z mianownika 3/2+pierwiastek3
7. Rozwiaz nierownosc (x+1)2+3x2≥11+(2x+1)2
8. rozwiaz algebraicznie uklad rownan
2x+y=−4
2x−3y=−12
23 sie 12:34
Bogdan:
Proponuję, abyś najpierw pokazał swoje rozwiązania, nie czekaj na gotowca.
23 sie 12:49
5-latek: Zadanie nr 6 w pamięci
Zadanie nr 3b w pamięci
(log
424−log
43)+log
42= 2
23 sie 13:32
5-latek: Zadanie nr 8
y=2 to w pamięci
x=−3 tak samo w pamięci
Sprawdzenie
2*(−3)+2=−4
2*(−3)−3*(2)=−12
23 sie 13:38
23 sie 13:46
5-latek: Zadanie nr 5
72zl−(72zl*0,15)= policz
23 sie 13:47
5-latek: Zadanie nr 1
w pamięci doprowadzamy do postaci
4x2−4x+12≤4x2+22x+121
dalej rozwiązuj
23 sie 13:49
5-latek: zadnie nr 7 to samo w pamięci do postaci
4x2+2x+1≥4x2+4x+12
i dalej w pamięci x≤−5,5
23 sie 13:53
5-latek: zadanie nr 3 rozwazalem tak jak jest zapis nie zastanawiam się czy tam sa ewentualnie potęgi
23 sie 14:04
pigor: ...,
5. Cena ksiazki kosztue 60 zl. Cene ksiazki najpierw podwyzszono o 20% a nastepnie obnizono o
15%. Jaka jest nowa cena ksiazki ?
60zł → 120%*60zł= 12*6= 72zł → 85%*72zł = 61,20zł=
61zł 20gr.. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a tak w jednej linijce, to np. tak :
120%*85%*60 = 1,2*0,85*60 = 1,02*60 =
61,2 zł . ...
23 sie 17:21