Pole powierzchni Całka oznaczona po dy
matrix: Cześć, mam problem z zadaniem:
Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi : y
2 = 2x − 2 oraz y=2x−14
Narysowałem rysunek do tego i wychodzi, że muszę sobie odwrócić rysunek i zmienić granice
całkowania na y i wtedy liczyc.
Rysunek:
http://fotowrzut.pl/XJIA4BQESM
Pytanie 1: Czy jeśli zamieniam granice całkowania i ten rysunek to całą funkcję muszę zamienić
na x(y) zeby całke liczyć po dy ?
Jeśli tak to wyszlo mi : x= (y
2 +2) / 2 i x= (y+14)/2
Tyle, że przy liczeniu całki oznaczonej jeśli biorę 2 oddzielne całki jedna w granicach <−3,0>
druga <0,4 > (−3 i 4 to punkty przeciecia tych prostych wedlug moich obliczeń) to wynik
wychodzi 8/3
a jeśli liczę to jako jedną całkę w granicach <−3, 4> to wynik wychodzi ujemny czyli
sprzeczność.
Pomoże ktoś co robię źle?
Z góry dzięki za pomoc
22 sie 23:11
Mila:

Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi : y
2 = 2x − 2 oraz y=2x−14
y
2=2x−2
y=2x−14
Granice:
y
2=y+14−2
y
2−y−12=0
Δ=1+48=49
| | 1−7 | | 1+7 | |
y= |
| =−3 lub y= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
============================
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P=−3∫4( |
| y+7− |
| y2−1) dy=−3∫4( |
| y− |
| y2+6) dy |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *16− |
| *64+6*4−( |
| *9+ |
| *27−18)= |
| 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
22 sie 23:46
matrix: a skąd wiadomo, że wykres trzeba obrócić w lewo (wtedy zielona bedzie na dole) a nie w prawo?
23 sie 00:03
Mila:
Nie rozumiem, o co pytasz, czy masz problem z narysowaniem paraboli?
23 sie 00:19
matrix: chodzi mi o to, skąd wiesz, która funkcja jest na górze a która na dole? bo jakby odwrócić
układ w drugą stronę, to wtedy będzie odwrotnie
23 sie 18:27
5-latek:

Mnie się wydaje ze student nie powinien mieć problemu z narysowaniem funkcji y
2=2x−2
przecież y=
√2x−2 (czarna ) a także y=−
√2x−2 niebieska
23 sie 18:34
prosta:
jak odwrócisz układ w drugą stronę i prawidłowo narysujesz wykresy to będzie tak samo
23 sie 18:34
matrix: juz nic, dzieki
23 sie 18:44
Mila:
23 sie 18:49
Mila:
Witaj 5−latek.
23 sie 19:26
5-latek: Witaj
Milu 
Pozdrawiam .
23 sie 19:46