2 zadania
Kayox: 1.oblicz
(√2+√3)4 −10(√2+√3)2
2. wyznacz wartość liczb X
x = 3log9 2 − log3 4
22 sie 20:36
Kayox: zadania drugiego juz nie trzeba
22 sie 21:12
5-latek: Może spróbuj tak
(√2+√3)2[(√2+√3)2−10]
teraz (5+2√6)(2√6−5)= (2√6+5)(2√6−5) przypomina CI to cos ?
22 sie 21:22
Kayox: wzór skróconego mnożenia i wynik zgadza się z książką.
dzięki
22 sie 21:30
ksstach: (a+b)
4=a
4+4a
3b+6a
2b
2+4ab
3+b
3 (z trójkąta Pascala, tutaj dobrze to opisali
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85t_Pascala)
zatem:
(
√2+
√3)
4=
√24+4
√23√3+6
√22√32+4
√2√33+
√34
=4+8
√6+36+12
√6+9=49+20
√6
10(
√2+
√3)
2=10(2+2
√6+3)=50+20
√6
podstawiając:
(
√2+
√3)
4−10(
√2+
√32=49+20
√6−50−20
√6=−1
22 sie 21:31
5-latek: A wiesz co zrobiłem ?
22 sie 21:31
Kayox: wyciągnąłeś przed nawias (√2+√3)2
22 sie 21:41
5-latek: tak . Zgadza się .
22 sie 21:45
5-latek: a wtedy (√2+√3)2=2√6+5 liczymy w pamięci
22 sie 21:46