DO BANI ZADANIE
Daku: ad1 wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji ( jeśli istnieje) o równaniu
a) f(x)=x2+6x
b) f(x)=−3x2+4x−6
jak to zrobić od początku do końca
ad2 wyznak min i max wartość funkcju f w podanym przedziale P
a) f(x)=x2−5x przedział <−1;7>
7 gru 18:46
zet:
a) ramiona paraboli są skierowane do góry więc istnieje minimum
dla xw= −b2a równe yw= f( xw)
to: xw = −62= −3 więc ymin= f( −3) = 9 −3*6= −9
zad b) podobnie
tylko ramiona są skierowane do dołu więc dla xw f(x) = f( xw) = ymax
dokończ ....
zad 2/ x€< −1, 7> ramiona paraboli do góry
sprawdzamy czy x należy do tego przedziału
xw= 52= 2,5 −−− należy
więc f(x) ma minimum dla xw = 2,5
wartość mniimum jest ymin= f( 2,5)= 2,52 −5*2,5 = ...... dokończ
teraz pwyznacz:
f( −1) =.....
f( 7)=......
ta która będzie większa , to będzie maximum
7 gru 19:03