pytanie
olaaaaaaaaa: Mam pytanie
Pomagam kuzynce się przygotowac do poprawki z matmy i jest w wymaganiach między innymi coś
takiego:
"stosowanie wzorów skróconego mnożenia do wykonywania działań na liczbach postaci a+b
√c "
Może mi ktoś podpowiedzieć o jakie zadania tu chodzi ? Bo nie bardzo rozumiem
Z góry dziękuję za pomoc
22 sie 19:14
PW: Chociażby usuwanie niewymierności z mianownika − polega ono właśnie na zastosowaniu jednego z
wzorów.
Kuzynka musi mieć książkę i zbiór zadań, poprawka jest z materiału obowiązującego w minionym
roku. Zajrzyjcie tam.
Trochę robi się niebezpiecznie ... Nie rozumiesz, a uczysz innych?
22 sie 19:31
J:
PW ma rację .... wrzucaj, gdzie macie problemy..
22 sie 19:40
Spoko:
Chodzi zapewne o to: √a + b√c = √(x + y)2 = |x + y|
Przykład: √19 − 8√3 = √ (4 − √3)2 = |4 − √3| = 4 − √3
22 sie 21:01
Bogdan:
Utożsamiam sie ze zdaniem PW, "nie rozumiesz, a uczysz?" To tak jak w znanym
przysłowiu: "uczyl Marcin Marcina ...", nie dokończę zapisu tego przysłowia, bo jest
nieeleganckie, choiciaz oddaje istotę rzeczy.
22 sie 21:27
daras: ooooolaaaaa na pewno jest ubezpieczona od..
22 sie 21:31