Ekstremum warunkowe
Kubennn: Zbadaj istnienie ekstremum warunkowego funkcji z=xy
2, przy warunku x+y−3=0. dziekuje

Jakie punkty wam wyszły ?
22 sie 19:10
J:
np.: y = 3 − x , podstaw i badaj ekstremum
22 sie 19:12
Kubennn: Punkty mi wyszły ale chce się upewnić czy dobrze bo później wyznacznik punktu drugiego w
hejsanie wyszedł mi 0
22 sie 19:14
PW: A koniecznie musisz badać funkcję 2 zmiennych? Przeanalizuj, co napisał J − przecież
wystarczy badanie funkcji jednej zmiennej.
22 sie 19:46
Kubennn: Inaczej co to znaczy jeżeli wyznacznik hesjana wyjdzie mi =0 ?
22 sie 19:56
J:
jaki hesjan ? ... po podstawieniu badasz ekstremum funkcji jednej zmiennej
22 sie 19:57
Kubennn: Rozwiejecie moje wątpliwości wtedy kiedy napiszecie mi jakie punkty wam wyszły
22 sie 19:58
J:
Masz funkcję: z = x(3−x)2 (funkcję jednej zmiennej) ... i badasz ekstrmum
22 sie 20:01
walec: polecenie brzmi zbadaj istnienie ekstremum warunkowego i jest to funkcja wielu zmiennych więc
tak, koniecznie musi zbadać funkcję 2 zmiennych
22 sie 20:18
J:
no to badajcie
22 sie 20:28