objętość i pole
milaa: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa √6 , krawędz boczna tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa.
22 sie 18:08
ksstach:

wysokość wynosi h=
√6 zadany jest kąt α=30
o
tg 30 = h/e gdzie e to połowa przekątnej podstawy
zatem e=h/(tg 30)
bok a ma długość a=e
√2 (trójkąt prostokątny równoramienny)
czyli a=
√2 *
√6 / (tg 30)
a=
√2 *
√6 *
√3 =6
możemy teraz obliczyć objętość v=1/3 * a
2 *h = (1/3)*36*
√6 = 12
√6
wysokość ścianki bocznej wyznaczamy z tw Pitagorasa (d=a/2):
c
2 = (a/2)
2 +h
2
c
2= 3
2 + 6
c=
√15
pole powerzchni bocznej to:
p=4*(c*a/2) + a
2
p= 2*c*a + a
2
p= 2 *
√15 * 6 + 36
p = 12
√15 +36
22 sie 19:19
Bogdan:

A co to za niestaranny
ksstach rysunek, linie niedociagnięte, oznaczenia niejasne,
niewłasciwy format linii.
Na podstawie własności trójkata prostokątnego o kącie ostrym o mierze 30
o:
c =
√6*
√3 = 3
√2
| 1 | | 1 | |
Objętość ostrosłupa V = |
| * |
| (2c)2*√6 = 12√6 |
| 3 | | 2 | |
Wyznaczamy pole powierzchni:
a
√2 = c ⇒ a
√2 = 3
√2 ⇒ a = 3, h =
√6 + a2 =
√6 + 9 =
√15
Pole powierzchni ostrosłupa P = (2a)
2 + 4*a*h = 36 + 4*3*
√15
22 sie 21:22