granica
bimbam: proszę o sprawdzenie
| | 1 | |
lim x−>0+ ( |
| )sinx // sinx to wykładnik potęgi |
| | x | |
lim x−>0
+ x
−1*sinx*lnx = e
lim x−>0+ −1*sinx*lnx=e
A
A=lim x−>0
+ −1*sinx*lnx= −1* im x−>0
+ sinx*lnx = 0*1=0
A=0
e
0=1
czy tak można
22 sie 17:49
bimbam: ktokolwiek
22 sie 18:02
john2: skąd zapis x−1 * sinx * lnx ?
poza tym limx−>0+ lnx = − ∞
22 sie 18:19
john2: Ja bym zrobił tak, choć coś mi się zdaje, że da się dużo prościej...
| | 1 | |
= limx−>0+ |
| = |
| | eln(xsinx) | |
| | 1 | |
= limx−>0+ |
| = |
| | esinx * lnx | |
| | 1 | |
= limx−>0+ |
| = ... |
| | e [ (sinx) / x ] * x * lnx | |
na boku policzyć de l'Hospitalem granicę lim
x−>0+ x * lnx
22 sie 18:27
bimbam: pomyłka zamiast x−1*sinx*lnx miało być e−1*sinx*lnx
chodzi mi o wzór f(x)g(x) = eg(x)*ln*f(x)
22 sie 18:31
john2: tak, tylko sinx * lnx albo robić tak jak ja, albo próbować de l'Hospitalem
22 sie 18:36
bimbam: okej, a skąd wziąłeś w potędze liczby e w mianowniku ostatniego ułamka (tak od razu )
22 sie 18:48
john2: | | 1 | | sinx | |
sinx * lnx = sinx * |
| * x * lnx = |
| * x * lnx |
| | x | | x | |
22 sie 19:13
bimbam: dzięki
22 sie 19:45