matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wartość wyrażenia
Heathcliff:
oblicz wartość wyrażenia.
4sinα − 5cosα
jeśli wiadomo, że tgα =5
cosα + 3sinα
22 sie 13:54
henrys:
podpowiedź
sinα
tgα=
=5
cosα
sinα=5cosα
22 sie 13:56
Heathcliff:
dziekuje
już rozumiem
22 sie 14:01
henrys:
22 sie 14:06
Bogdan:
mozna wyłączyć przed nawias w liczniku i w mianownku cosα:
cosα(4tgα − 5)
= ...
cosα(1 + 3tgα)
22 sie 14:34