Usuń niewymierność z mianownika
Kayox: Usuń niewymierność z mianownika
2/(3√25+3√15+3√9)
22 sie 02:05
22 sie 02:07
Kayox: tak ale tutaj mam 3 pierwiastki trzeciego stopnia i niby z jakiego wzoru mam skorzystać?
22 sie 02:49
ICSP: (a2 + ab + b2)(a−b) = a3 − b3
22 sie 02:52
Kayox: jednak jestem idiotą ^^ ale do matury prawie 9 miechów
dzięki
22 sie 02:56
daras: już tylko 258 dni
22 sie 09:38
5-latek: Wcale nie jesteś idiota bo powiem Ci ze niejeden student tego nie rozwiaze , nie mowiac o
maturzyście
Uwolnic od niewymierności ułamek
Tutaj korzystamy z tozsamosci
(x+y+z)(x2+y2+z2−xy−yz−xz)= x3+y3+z3−3xyz
(niedawno z nia walczyłem

Teraz podstawiamy
x=
3√a
y=
3√b
z=
3√c
Teraz mnożymy licznik i mianownik danego ułamka przez
3√a2+
3√b2+
3√c2−
3√ab−
3√bc−
3√ac i otrzymamy
| 1 | | 3√a2+3√b2+3√c2−3√ab−3√bc−3√ac | |
| = |
| |
| 3√a+3√b+3√c | | (a+b+c)−33√abc | |
Aby teraz uwolnić mianownik od niewymierności należy licznik i mianownik pomnozyc przez
(a+b+c)2+3(a+b+c)3√abc+93√a2b2c2
Zycze powodzenia w obliczaniu
22 sie 17:37
Kayox: Na całe szczęście w tym wypadku lepiej pasuje (a2 + ab + b2)(a−b) = a3 − b3
ale dzięki kiedyś się przyda
22 sie 17:45
5-latek: Zauwaz ze u Ciebie żeby skorzystać z tego wzoru a= 3√25+3√15 i b= 3√9
22 sie 17:49
5-latek: Dlatego nikomu nie chce się tego liczyc (zresztą mnie tez) tylko podaje się wzory

)
22 sie 17:52
prosta:
oj tam...oj tam
przecież a=3√5 i b=3√3
22 sie 18:43
Kayox: Gorzej jak będą pierwiastki trzeciego stopnia których nie da się tak rozłożyć.
22 sie 20:03