Rozwiąż nierówność wielomianową
Damon: 1. x3−2x2+x−2>0
2. x3−6x2+11x−6<0
22 sie 00:59
Ania: Ja myślę że to będzie tak:
x2(x−2)+1(x−2)>0
(x2+1)(x−2)>0
x>2
22 sie 01:02
:): 1. x=−1 jest pierwiastkiem, podziel i masz kwadratowe, znajdź pozostałe pierwiastki...cały
schemat postępowania jest dokładnie opisany po lewej−−> wielomiany
22 sie 01:03
Eta: i dobrze myślisz
22 sie 01:03
:): a sorry...coś zle zobaczyłam ..nie taki będzie pierwiastek
22 sie 01:04
Damon: Dzięki, a to drugie zadanie? To 11 mi w nim nie pasuje
22 sie 01:06
ZKS:
x3 − 6x2 + 11x − 6 = (x − 2)3 − x + 2
Teraz grupuj.
22 sie 01:12
Eta:
x3−6x2+11x−6=(x−2)(x−1)(x−3)
22 sie 01:12
ZKS:
Oczywiście nie ma co grupować, a wyciągnij wspólny czynnik przed nawias.
22 sie 01:12
pigor: ..., M patrz, np. tak :
2. L(x)=
x3−6x2+11x−6< 0 i L(1)=0 ⇒ x
3−x
2−5x
2+5x+6x−6< 0 ⇔
⇔ x
2(x−1)−5x(x−1)+6(x−1)< 0 ⇔ (x−1)(x
2−5x+6)< 0 ⇔ (x−1)(x
2−2x−3x+6)< 0 ⇔
⇔ (x−1)(x(x−2)−3(x−2))< 0 ⇔
(x−1)(x−2)(x−3)< 0 ⇔ x<1 v 2< x< 3 ⇔
⇔
x∊(−∞;1)U(2;3) . ...
22 sie 02:07