proszę o sprawdzenie
Adam: Proszę o sprawdzenie
2. Wkładamy losowo 8 krawatów do 8 szuflad. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) wszystkie szuflady będą zajęte
P(A)= 1
b) co najmniej jedna szuflada będzie pusta
P(B)= 78
c) dokładnie jedna szuflada będzie pusta
P(C)= 18
d) dokładnie dwie szuflady będą zajęte
P(D)=14
22 sie 00:44
:): a) no nie... przecież może być 8 krawatów w 1 szufladzie...a pozostąłe puste...
22 sie 00:49
jakubs: a) jeżeli krawaty i szufkadki są rozróżnialne, too według mnie :
| | 8! | |
b) "zdarzenie przeciwne" czyli "1− wszystkie zajęte" == 1− |
| |
| | 88 | |
22 sie 05:00
22 sie 10:15