matematykaszkolna.pl
zdarzenia elementarne Adam: Z urny zawierającej pięć kul: białą, czerwoną, niebieską, pomarańczową, zieloną losujemy jednocześnie trzy kule. Zapisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych tego doświadczenia.
22 sie 00:36
:): Niech 1=kula biala 2=kula czerwona 3=kula niebieska 4=kula pomaranczowa 5=kula zielona Losujemy 3 kule (3 liczby z {1,2,3,4,5}) Więc np wylosowaliśmy {1,2,4} // Kolejność nie ma znaczenia ogólnie możliwe wyniki to { {a,b,c}:a,b,c∊{1,2,3,4,5}, a,b,c różne}
22 sie 00:40
:): Jak będziesz chciał wchodzić w szczegóły to są to KOMBINACjE bez powtórzeń (kolejność nie ma znaczenia, wyniki się nie powtarzają)
22 sie 00:42
Adam: Obliczyłem z kombinacji i wyszło mi 10 możliwości. Wypisałem 9 a 10 nie mogę się dopatrzeć {(b,c,n), (b,n,p), (b,p,z), (b,c,p) (b,c,z), (b,n,z), (c,n,p),(c,p,z) ,(n,p,z), ( ?)}
22 sie 09:23
Kacper: Przede wszystkim zapis błędny, bo każda ta trójka to zbiór, a nie ciąg. Trzeba jakąś metodę sobie opracować wypisywania wyników emotka b,c,n,p,z bcn bcp bcz bnp bnz bpz cnp cnz cpz npz Oczywiście powinny to wszystko być zbiory emotka
22 sie 09:32
Adam: Dziękuję!
22 sie 09:36