zdarzenia elementarne
Adam: Z urny zawierającej pięć kul: białą, czerwoną, niebieską, pomarańczową, zieloną losujemy
jednocześnie trzy kule. Zapisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych tego doświadczenia.
22 sie 00:36
:): Niech
1=kula biala
2=kula czerwona
3=kula niebieska
4=kula pomaranczowa
5=kula zielona
Losujemy 3 kule (3 liczby z {1,2,3,4,5})
Więc np wylosowaliśmy {1,2,4} // Kolejność nie ma znaczenia
ogólnie możliwe wyniki to { {a,b,c}:a,b,c∊{1,2,3,4,5}, a,b,c różne}
22 sie 00:40
:): Jak będziesz chciał wchodzić w szczegóły to są to KOMBINACjE bez powtórzeń (kolejność nie ma
znaczenia, wyniki się nie powtarzają)
22 sie 00:42
Adam: Obliczyłem z kombinacji i wyszło mi 10 możliwości. Wypisałem 9 a 10 nie mogę się dopatrzeć
{(b,c,n), (b,n,p), (b,p,z), (b,c,p) (b,c,z), (b,n,z), (c,n,p),(c,p,z) ,(n,p,z), ( ?)}
22 sie 09:23
Kacper:
Przede wszystkim zapis błędny, bo każda ta trójka to zbiór, a nie ciąg.
Trzeba jakąś metodę sobie opracować wypisywania wyników

b,c,n,p,z
bcn
bcp
bcz
bnp
bnz
bpz
cnp
cnz
cpz
npz
Oczywiście powinny to wszystko być zbiory
22 sie 09:32
Adam: Dziękuję!
22 sie 09:36