statystyka
Ola: Pomocy

!
1. Średnia płac w pięcioosobowe firmie wynosi 3800zł, a mediana płac jest równa 3000zł. Wskaż
minimalną średnią płacę dwóch najlepiej zarabiających pracowników.
a) 4000
b)4500
c) 5000
d) 5500
21 sie 22:30
wmboczek: 3000,3000,3000,x,x zatem x=?
21 sie 22:39
Mila:
Suma płac:
3800*5=19000
Sprawdzamy:
x
3=3000 mediana
1) x
4+x
5=2*4000=8000
19000−8000=11000
11000−3000=8000
dwóch najmniej zarabiających 8000 zł − to nie może tak byc, bo ich płace są większe od
2*3000=6000
2) x
4+x
5=2*4500=9000
x
3=3000
19000−9000=10000
10000−3000=7000 >6000 też nie może tak być, przynajmniej jeden zarabia więcej niż 3000 zł.
3) x
4+x
5=2*5000=10000
19000−10000=9000
9000−3000=6000
x
1+x
2=6000 =2*x
3
21 sie 22:54
Ola: Dziękuję bardzo!
21 sie 23:00
Mila:
21 sie 23:13