Prawdopodobieństwo
Adam: Proszę o pomoc
1. Z cyfr 0,1,2,4,7,9 tworzymy liczby sześciocyfrowe o niepowtarzających się cyfrach. Oblicz
ile jest wśród nich:
a) mniejszych niż 452310
b) podzielnych przez 4
2. z urny zawierającej pięć kul: białą, czerwoną, niebieską, pomarańczową, zieloną losujemy
jednocześnie trzy kule. Zapisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych tego doświadczenia.
Proszę o sprawdzenie
1. Na ile sposobów można rozmieścić 20 ponumerowanych kul w 7 ponumerowanych pudłach tak aby
kula z numerem 7 była w pudełku z num
19*19*19*19*19*19*1=196
2. Wkładamy losowo 8 krawatów do 8 szuflad. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) wszystkie szuflady będą zajęte
P(A)= 1
b) co najmniej jedna szuflada będzie pusta
P(B)= 78
c) dokładnie jedna szuflada będzie pusta
P(C)= 18
d) dokładnie dwie szuflady będą zajęte
P(D)=14
21 sie 22:27
Adam: Proszę pomóżcie!
22 sie 00:06
:): Ale masz jakiekolwiek pomysły czy NIC?
22 sie 00:09
Adam: Na te dwa zadania niestety nie
22 sie 00:28
:): Myśle, że każdego przeraża objętość. Weź najpierw załóż temat z 1 zadaniem, a potem najwyżej
się zrobi inne.
22 sie 00:31
daras: a mnie przeraża powierzchnia
22 sie 09:39
PW: daras, masz agorafobię?
22 sie 11:13
daras: nie, ale przeraża mnie brak precyzji w zdaniu
22 sie 11:35
henrys: Zadanie1
a) Masz 6 cyfr:0,1,2,4,7,9, z których tworzysz liczbę sześciocyfrową mniejszą od 452310, cyfry
się nie powtarzają
na pierwszym miejscu może być jedna z liczb 1,2,4
5!+5!+3!*2=120+120+12=252.
b) liczba podzielna przez 4
,,,,04 (lub jedna z liczb 40,20,12,24,42,72,92)
3*4!+5*3*3!=3*24+15*6=72+90=162
22 sie 11:44
henrys: w przykładzie a) jak na pierwszym jest 4 to na drugim może być 0,1,2, i 4 ostatnie cyfry
wybieramy z 4 pozostałych czyli tam powinno być 5!+5!+3*4!=240+72=312
22 sie 11:58
Adam: 42 nie dzieli się przez 4 mi udało się wypisać 04, 20,40,12, 24, 72,92 tylko co dalej mam 7
możliwości na końcu tej liczby.
dwie gdy mam w końcowej liczbie 0 i jakąś liczbę i pozostałe w których 0 nie występuję no i
wychodzi mi tak
2*4! + 5*3*3! czy dobrze teraz?
23 sie 21:14
henrys: kurcze nie zauważyłem, to samo tylko bez 42
23 sie 21:17
henrys: masz trzy liczby, takie że na końcu jest 04,40,20 czyli 3*4!
i teraz jeśli nie ma zera na końcu to pierwszą liczbę wybierasz z 3 pozostałych (bo zero być
nie może)
4*3*3! sumujesz
3*4!+4*3*3!=3*24+12*6=72+72=144
23 sie 21:22
Adam: No tak trzy są ja też nie zauważyłem
23 sie 21:26
Mila: a<452310
0,1,2,4,7,9
Dwucyfrowa "końcówka" podzielna przez 4:
.....04 4! możliwości
Wybierasz jedną na cyfrę jedności ze zbioru {4,7,9} na pozostałe 3 miejsca 3*2*1=3!
....20 4! możliwości
.....40 4! możliwości
==================
3*4!+4*3*3!=144
Zobacz rozwiązanie zadanie z kulami, jest tam poprawka.
23 sie 21:41
Adam: Tak już widziałem. Dziękuję już o wiele więcej rozumiem. Udało mi się zrobić podobne zadania do
których mam odpowiedzi .Do tych niestety nie miałem.
23 sie 21:45
Mila:
Powodzenia.
23 sie 22:13