Wyznaczenie zbioru środków jednokładnośći
Shadowplay: Punkt P'(0,4) jest obrazem punktu P(0,2) w jednokładności o skali k.
Wyznacz zbiór wszystkich środków jednokładności, wiedząc, że k>1.
Wiem już, że x
s=0
| | 2(k−2) | |
A wzór na y= |
| , ale nie wiem co z tym dalej zrobić.. |
| | k−1 | |
21 sie 21:16
PW: Policzone dobrze. Co dalej? Udzielić odpowiedzi. Można zauważyć, że dla k∊(1,2] współrzędna y
środka jednokładności jest niedodatnia, a dla k>2 jest dodatnia, nie jest to jednak dowolna
liczba, gdyż
| | 2(k−2) | | (k−1) − 1 | | 1 | |
|
| = 2 |
| = 2(1 − |
| ), |
| | k−1 | | k−1 | | k−1 | |
czyli ... (jaki jest zbiór wartości tej funkcji dla k>1?). Odpowiedź na to pytanie wskazuje,
gdzie biegają po osi OY wszystkie możliwe środki jednokładności.
21 sie 22:06
Saizou :
k•SP=SP'
k[0−x,2−y]=[0−x,4−y]
−kx=−x ⇒x−kx=0⇒x(1−k)=0⇒x=0 k=1
k(2−y)=4−y
2k−ky=4−y
y−yk=4−2k
y(1−k)=4−2k
| | 2(2−k) | |
środki to S(0, |
| ) |
| | 1−k | |
21 sie 22:13
Mila:
k>1 /−1
k−1>0
Półprosta bez punktu (0,2).
21 sie 22:24
PW: Dziękuję w imieniu
Shadowplay (jemu chyba nie było potrzebne to rozwiązanie)
22 sie 11:02
Mila:
Pozdrawiam
22 sie 21:53