indukcja
technicallymissing: Korzystając z zasady indukcji rozwiąż poniższe nierówności:
4n > n3
4n > n3 dla n >= 1
Dalej(?)
4(n+1) > (n+1)3
Jak to udowodnić?
21 sie 19:39
Janek191:
Trzeba udowodnić, a nie rozwiązać
21 sie 20:00
technicallymissing: w poleceniu mam rozwiąż ale już wcześniej był błąd więc możesz mieć rację (da się tak w ogóle
rozwiązać nierówność)? A wiesz jak to udowodnić?
21 sie 20:07
top: Chcesz pokazać prawdziwość dla dowolnego n
1. n=1 41=4>13=1 prawda
2. Zakładam, że 4n>n3
3. Pytam czy 4n+1>(n+1)3
4n+1=4*4n
Z założenia 4n>n3 czyli 4*4n>4*n3
Jeżeli więc pokażemy, że 4*n3>(n+1)3 to będzie oznaczało, że
4n+1>(n+1)3
(n+1)3=n3+3n2+3n+1
Wystarczy więc pokazać, że 3n3>3n2+3n+1 (wystarczy, że od n=2 tak będzie)
a to już proste
21 sie 21:11
henrys: to ma być dowód indukcyjny, ale chciałem się dowiedzieć co sądzicie o czymś takim?
3√4>4√4>5√5>..>n√n /3n dla n>4
4n>n3
21 sie 22:11
henrys: ten warunek n>4 niepotrzebny
21 sie 22:13
henrys: n>4 potrzebny, .. dobrze to?
21 sie 22:43
:): formalnie trzeba by pokazać, ze funkcja x
1x jest malejąca ... ale sprytne!
21 sie 22:55
technicallymissing: @Top a mógłbyś pokazać bo mam trochę braki z pokazywania
21 sie 23:02
henrys: no tak, tutaj założyłem, że to jest znany fakt
21 sie 23:07
:): Z pochodnych jest dość szybko widać, że od pewnego momentu tak rzeczywiście jest. Jednak bez
tego narzędzia pokazanie tego faktu może być trudne.
21 sie 23:09
ZKS:
Funkcja f(x) = x
1/x rośnie dla 0 < x ≤ e i później maleje, ale jeżeli zaczynamy
szacować od n = 4 to taka nierówność zachodzi.
21 sie 23:13
:): technicallymissing
Na jakim etapie jesteś? (szkoła,studia)
Pytam bo dowód tej nierówności jest dość prosty różniczkowo a elementarnie też się da..ale
gorzej?
21 sie 23:13
ZKS:
Nie wiem czemu
top utrudnił trochę życie.

4n
3 > (n + 1)
3
3√4n > n + 1
(
3√4 − 1)n > 1
21 sie 23:37
henrys: Też tak do tego podchodziłem (stąd pomysł na tamto rozwiązanie)
21 sie 23:43
:): Korzystając z zasady indukcji rozwiąż....
21 sie 23:49
:): (udowodnij)
21 sie 23:51
henrys: kurde
21 sie 23:51
henrys: chodziło mi oczywiście o rozwiązanie zadania, które polegało na przeprowadzeniu dowodu
21 sie 23:56
:): tzn?
22 sie 00:00
henrys:

dobranoc wszystkim
22 sie 00:05
:): Trzymaj sie

!
22 sie 00:08
technicallymissing: @ZKS
Dzięki, na pewno chodziło o takie rozwiązanie
22 sie 13:24
technicallymissing: | | 1 | |
Tylko co my udowodniliśmy bo przecież 2 nie jestes większe od |
| |
| | 3√4−1 | |
22 sie 13:31
henrys: jest większa
22 sie 13:38
technicallymissing: Och rzeczywiściee

Sorry ja to jestem na kierunku bardziej biologicznym niż matematycznym. Mam duże problemy z
rachowaniem.
22 sie 13:53