aa
Hugo: Stosując metodę Rabina dla podanych p, q odszyfruj podane liczby
(e) p = 23, q = 7, m = 105 odp {63, 98, 63, 98}
(f) p = 7, q = 11, m = 56 odp {21, 56, 21, 56}
e)
| | 23+1 | |
a= 105 do potęgi |
| mod23= 1056mod23 = 6 |
| | 4 | |
| | 23+1 | |
b= −105 do potęgi |
| mod23= −1056mod23 = (23−6) = 17 |
| | 4 | |
| | 7+1 | |
c= 105 do potęgi |
| mod7= 1052mod7 = 0 |
| | 4 | |
| | 7+1 | |
d= −105 do potęgi |
| mod7= −1052mod7 = 0 |
| | 4 | |
x = 6mod23 x = 6mod23
x = 0mod7 x = 0mod7
x = 17mod23 x = 17mod23
x = 0mod7 x = 0 mod7
od
√63, 98, 63, 98
6+23*4 = 98
0+7*14 = 98
17+23*2 = 63
czyli dobrze

?
dla c i d
21 sie 18:15
Hugo: f)
| | 7+1 | |
a = 56 do potęgi |
| mod 7 = 562 mod 7 = 0 |
| | 4 | |
| | 7+1 | |
b = −56 do potęgi |
| mod 7 = −562 mod 7 = 0 |
| | 4 | |
| | 11+1 | |
c = 56 do potęgi |
| mod 11= 563 mod 11 = 1 |
| | 4 | |
| | 11+1 | |
d =− 56 do potęgi |
| mod 11 = −563 mod 11 = 10 |
| | 4 | |
x = 0mod7 x = 0mod7
x = 1mod11 x = 10mod11
x = 0mod7 x = 0mod7
x = 1mod11 x = 10mod11
odp {21, 56, 21, 56}
7| 21 i 56
1+11*5 = 56
10+11*1 = 21
dobrze?
21 sie 18:24
Hugo: 5. Stosując metodę RSA dla podanych p, q zaszyfruj l odszyfruj m
(a) p = 5, q = 3, e = 7, l1 = 10, l2 = 7 odp m1 = 10, m2 = 13
n = p*q = 15
(n−1)(q−1) = 8
Szyfrowana = Jawna
e mod N
S = 10
7mod15 = 10
d*e + (q−1)(p−1) * x = NWD(e, (q−1)(p−1) ) = NWD(7,8) = 1
7d + 8x = 1
9+8*5 = 49
d = 49/7 = 7
J = S
dmodN
J = 10
7mod15 = 10
l
2 =7
S = 7
7%15=13
7d + 8x = 1
d = 7
J = 13
7%15 = 7
l
3 = 13
S = 13
7mod15 = 7
J = 13
7mod15 = 13
dobrze

?
21 sie 18:35
:): wstaw jeszcze ze 3 przykłady
21 sie 21:42