Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych: (Z^4)+i(Z^3)+2=0
Kaprikos: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych: Z4+i(Z3)+2=0
Bardzo proszę o pomoc.
21 sie 18:01
5-latek: czepiam się ale co to jest Z4 ?
21 sie 18:02
Kaprikos: Z to oznaczenie liczby zespolonej, a 4 to potęga.
21 sie 18:07
5-latek: Ale oznaczenie liczby zespolonej jest takie
z=a+ib
21 sie 18:09
ICSP: a,b ∊ R
W równaniach przyjmuje się oznaczenie z.
21 sie 18:10
Kaprikos: No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie czym jest Z.
21 sie 18:11
Mila:
To jest równanie ze zbioru?
Może tam jest :
z4+i*z2+2=0 ?
21 sie 18:27
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam
21 sie 18:33
Kaprikos: Ogólnie mam 2 równania jedno właśnie to co Ty napisałeś: z4+i(z2)+2=0
a drugie to co ja napisałem: z4+i(z3)+2=0, ale postanowiłem dodać to trudniejsze. Jeżeli
umiesz rozwiązać to gdzie jest z2 to również bardzo proszę.
21 sie 18:38
5-latek: ja jeszcze nie umiem tego rozwiazywac ale przy tym równaniu
z4+iz2+2=0 można zrobić podstawienie z2=t
t2+it+2=0
Teraz delta =i2−8 = −1−8= −9 √−9= i√9 (ale nie weim czy dobrze
21 sie 18:46
Janek191:
√−9 = √ 9 i2 = 3 i lub √−9 = − 3 i
21 sie 18:48
5-latek: Janek A możesz dalej to rozwiazac ?
21 sie 18:51
Asia: Janek191 ale to chyba nie jest rozwiazane w ukladzie liczb zespolonych
21 sie 18:53
5-latek: czyli t
3 i t
4 wyszly takie same jak t
2 i t
1
Ale jak wrocic do podstawienia ?
21 sie 18:57
Janek191:
| | − i − 3i | | − i +3 i | |
t = |
| = − 2 i lub t = |
| = i |
| | 2 | | 2 | |
czyli
z
2 = − 2i lub z
2 = i
z
2 = ( 1 − i)
2
z = 1 − i lub z = − 1 + i itd. z
2 = i = 0 + i = cos0,5π + i sin 0,5π itd
21 sie 18:58
Janek191:
z2 = cos 0,5π + i sin 0,5π
i teraz wzór na pierwiastek n −tego stopnia z liczby zespolonej
21 sie 19:01
5-latek: dziekuje .
21 sie 19:04
ICSP: | | 1 | | 1 | |
i = |
| * 2i = |
| (1 + i)2 |
| | 2 | | 2 | |
21 sie 19:04
Mila:
z
4+i*z
2+2=0
z
2=t
t
2+it+2=0
Δ=i
2−4*2=−9
| | −i−3i | | −i+3i | |
t1= |
| =−2i lub t2= |
| =i |
| | 2 | | 2 | |
z
2=−2i lub z
2=i
z=
√−2i lub z=
√i
Dalej obliczysz, czy potrzebna pomoc? albo rozwiązujesz układy równań, albo wzory de Moivre'a
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
1−i, −1+i, |
| +i* |
| , − |
| −i* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 sie 19:09
Janek191:

Czyli dodatkowo
| | 1 | | 1 | |
z = |
| (1 + i) lub z = − |
| ( 1 + i) |
| | √2 | | √2 | |
21 sie 19:09
Kaprikos: Dzięki chłopaki za rozwiązania
21 sie 19:10
Janek191:
I ma całe zadanie ( jedno )
21 sie 19:11
Benny: Ja doszedłem do takiego rozkładu.
z4+iz3+2=0
[z2+z(i−1)−(i−1)][z2+z(i+1)+i+1]=0
21 sie 19:19
ICSP: Benny twój rozkłąd dotyczy wielomianu : z4 + 2iz + 2
21 sie 19:21
ICSP: 2iz3 *
21 sie 19:21
21 sie 19:25
Benny: To coś musiałem zgubić
21 sie 19:39
Benny: No na początku samym błąd był. Napisałem, że (z
2+iz)
2=z
4+iz
3+i
2z
2
21 sie 19:42
Kaprikos: Mila, a mogłabyś napisać jak doszłaś do tych wyników? Ja za cholerę nie mogę
21 sie 20:28
Mila:
Czy masz odpowiedź do równania: z4+i*z3+2=0 ?
21 sie 20:33
Kaprikos: Niestety nie mam do nich odpowiedzi, ale chodziło mi o przykład z4+i*z2+2=0, który robiłaś i
o wyniki po pierwiastkowaniu, które napisałaś, skąd one się wzięły, bo ani moivrem ani w inny
sposób nie chcą mi wyjść,
21 sie 20:37
Mila:
Za chwilę napiszę.
21 sie 20:42
Mila:

z=
√−2i
liczba v=(−2i) to na płaszczyźnie zespolonej punkt (0,−2)
| | 3π | |
α= |
| − argument liczby (−2i) |
| | 2 | |
|v|=2
| | 3π | | 3π | | 3π | | 3π | |
z0=√2*(cos |
| +i sin |
| =2*(cos |
| +i sin |
| |
| | 2*2 | | 2*2 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
z0=√2*(− |
| +i |
| )=−1+i |
| | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | | √2 | | √2 | |
z1=√2*(cos |
| +i sin |
| )=√2*( |
| −i |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
z
1=(1−i)
=============
Albo tak:
√−2i=x+iy, x,y∊R⇔
−2i=(x+iy)
2
−2i=x
2−y
2+2xyi⇔
x
2−y
2=0 i 2xy=−2
x
4−1=0
x=1 lub x=−1
y=−1 lub y=1
z=1−i lub z=−1+i
Czy zrobisz
√i sam? Czy napisać?
21 sie 20:58