indukcja
technicallymissing: Wcześniej dałem trochę ciała, czy możecie potwierdzić, że tego nie skopałem?
Pokaż, że dla każdego n ∊ N:
8 | 11n− 3n
Założenie: Istnieje k ∊ N 11n − 3n = 8k
Teza: Istnieje l ∊ N 11(n + 1) − 3(n + 1)
3(11n − 3n) + 8 * 11n
24k + 8 * 11n = 8l ⇒ 8(4k + 11n) = 8l
21 sie 17:49
top: Jeżeli chodzi o ostatnią linijke to poprawniej (tylko chodzi o zapis) byloby
24k+8*11n=8(3k+11n)=8l, l=3k+11n, okk
21 sie 17:53
top: (no i tam sie myknąłes z tą 4 zamiast 3..ale to szczegól)
21 sie 17:54
technicallymissing: OK, dzięki
21 sie 17:57
Mila:
1) n=1
111−31=8
2)
Z. dla n∊N zachodzi :
11n−3n=8k, gdzie k∊N
T. 11n+1−3n+1=8m, gdzie m∊N
D:
z zał. ind. mamy:
11n=8k+3n
11n+1−3n+1=11n*11−3n*3=11*(8k+3n}−3*3n=
=88k+11*3n−3*3n=88k+8*3n=8*(11k+3n)=8*m, gdzie m=11k+3n, m∊N
cnw
21 sie 18:18