Funkcja malejąca
EwaP: Dla jakiej wartości parametru "m" funkcja f(x)=(5−2m)x−3 jest malejąca?
21 sie 17:42
5-latek: W pamięci m>2,5
21 sie 17:45
top: (5−2m)<0 m być "to co przy x−sie"
pzdr
21 sie 17:51
5-latek: A my już wiemy to w przedszkolu .
21 sie 17:52
top: Błędem jest zakładanie, że oczywistości są oczywiste dla wszystkich.
Wiem z doświadczenia
21 sie 17:56
EwaP: Nie wiedziałam po prostu jak się do tego zabrać, dziękuje za pomoc
21 sie 18:05
5-latek: Czesc

Ja podejrzeawam się
Ewa to wie natomiast jest kłopot z rozwiązaniem nierownosci
5−2m<0 .
21 sie 18:06
5-latek: A napisz dla jakiego m ta funkcja jest rosnaca i stala
21 sie 18:10
EwaP: XDDD, nie, po prostu nie było mnie w szkole 1,5 miecha bo latałam po szpitalach i gówno prawdę
mówiąc umiałam, a matmę zaliczyłam bo wybłagałam, a teraz chcę się tego wszystkiego zaległego
wyuczyć choć trochę
21 sie 18:23
5-latek: y=ax+b
jest to wzor funkcji liniowej
Funkcja liniowa jest rosnaca dla a>0
malejaca dla a<0
stala dla a=0
My mamy taki wzor funkcji liniowej do rozpatrzenia
f(x)= (5−2m) x−3
Wiec nasze a w tym wzorze to 5−2m
Wiec rosnaca będzie dla 5−2m>0 teraz rozwiąż ta nierownosc
nawet jeśli będzie zle to poprawimy (czekam
21 sie 18:31
EwaP: 5−2m>0
−2m>−5/:(−1)
2m>5
m>2,5
Nie jestem pewna czy o to Ci chodziło
21 sie 18:34
J:
− 2m > − 5 ... teraz dzielisz obustronnie przez − 2 ( a więc zmiana znaku nierówności) ..
21 sie 18:37
5-latek: O to chodzilo ale
Przeciez dzielisz przez liczbe ujemna
A przy dzieleniu lub mnożeniu przez liczbe ujemna, [P[zmieniamy zwrot nierownosci na
przeciwny]]
Wiec jeszcze raz to rozwiąż
21 sie 18:38
Janek191:
Przy dzieleniu przez liczbę ujemną zmieniamy znak nierówności na przeciwny
21 sie 18:39
5-latek: Powitac
Panow
21 sie 18:41
J:
Cześć
21 sie 18:41
EwaP: A no tak, zapomniałam (facepalm)
5−2m>0
−2m>−5/:(−1)
2m<5
m<2,5
21 sie 18:43
J:
od razu dziel przez: −2
21 sie 18:44
EwaP: Jestem tak wyuczona, że zadania robię powoli, żeby właśnie nie popełniać takie głupie błędy jak
ten znak
21 sie 18:46
5-latek: O tym zwrocie to nie tylko TY akuratnie nie pamiętasz .
Wylicz m dla jakiego funkcja ta jest malejaca
21 sie 18:48