wielomiany
misio123: Rozwiąż nierówność
a) (6x−2)(x+2)(3x−3)<0
b)(x2−6x+9)(4−x)≥0
c)(3x2−5x+1)(3x2−2x+5)<0
d)x3−11x2+2x−22≥0
21 sie 17:01
kyrtap: książki Pan/Pani nie ma?
21 sie 17:04
21 sie 17:05
Janek191:

Np. b)
( x − 3)
2*(4 − x) ≥ 0
Miejsca zerowe: 3 i 4
Dla x = 2 mamy ( 2 −3)
2*( 4 − 2) = 1*2 = 2 > 0
Rysujemy ( szkicujemy ) wykres funkcji f(x) = ( x −3)
2*( 4 − x)
i odczytujemy rozwiązanie nierówności.
x ∊ ( −
∞, 4 >
==========
21 sie 18:36
Eta:
Ejj
Janek 
( bez wykresów !
b) (x−3)
2(4−x)≥0 (x−3)
2 ≥0 dla x ∊R więc zostaje do rozwiązania:
4−x≥0 ⇒x≤4
odp:
x∊(−∞, 4>
i tyle w temacie
21 sie 21:05
Eta:
No jeszcze nie podkreśliłam

===============
21 sie 21:05