Nie rozumiem w ogole zadan z trygonometrii , ktos potafi wytłumaczyć?
;)): a). Dwie przecinajace sie średnice tworza kąty, z których jeden ma miarę 54 stopnie. Zrób
odpowiedni rysunek i oblicz miary pozostałych kątów. Jak nazywają się te kąty?
b). Suma miar kątów : wpisanego i środkowego opartego na tym samym łuku jest równa 210 stopni.
Jaką miarę ma każdy z tych kątów?
c). Różnica miar kątów wpisanego i srodkowego opartego na tym samym łuku jest równa 52 stopnie.
Jaką miarę ma każdy z tych kątów?
21 sie 15:30
daras: kąty środkowe
chyba wiesz co to średnica?
21 sie 15:31
21 sie 15:32
przedszkolak:
a gdzie w tych zadaniach jest trygonometria?
21 sie 15:47
;)): to jest z planimetrii pomyliłem się. PRZEDSZKOLAK .
21 sie 16:22
daras:
21 sie 16:28
;)): niech mi ktoś to jakoś wytłumaczy

Matematyka jest dla mnie najgorsza, nie oganiam jej w
ogóle
21 sie 16:30
Eta:

∡AOB −−− kąt środkowy , ACB −−− kąt wpisany
obydwa oparte na łuku AB
to: |∡AOB|=2*|∡ACB|
zad b)
2α+α=210
o ⇒ 3α=210
o ⇒ α= 70
o to 2α=140
o
c) 2α−α= 52
o ⇒ α=52
o to 2α= 104
o
21 sie 16:37
Eta:

a)
α= 54o −−− miara kątów wierzchołkowych
i α+β=180
o −− miara sumy kątów przyległych
to β= 180
o−α=
126o
21 sie 16:42
daras: to zajmij sie pisaniem kryminałów
21 sie 16:50
daras: chetnie poczytam
21 sie 16:50
Eta:
21 sie 16:59