Granica ciągu
Koko: | | 2n+5 | |
Granica limn→∞ ( |
| ) 5n |
| | 4−3n | |
Do licznika dodaje 4−3n i odejmuje to samo wyrażenie. doprowadzam do odpowiedniej postaci i mam
| | 1 | |
limn→∞ (1+ |
| ) 5n. |
| | 4−3n1+5n | |
| | 4−3n | |
potem zajmuje się potęgami i mam coś takiego lim(wyrażenie) |
| a to wszystko do |
| | 1+5n | |
| | 5n*(1+5n) | |
potęgi |
| (jak się zapisze wszystko kodami to się zlewa w jedno) Granica z |
| | 4−3n | |
| | 5n*(1+5n) | |
|
| to nieskończoność. więc wynik powinien być e1nieskończoność (?) A |
| | 4−3n | |
wolfram pokazuje 0. W którym miejscu robię błąd?
21 sie 14:58
21 sie 15:14
john2: Koko, na początku warto sprawdzić, czy w ogóle mamy do czynienia z symbolem nieoznaczonym.
21 sie 15:16
Koko: | | 2 | |
Janek191, wyciągnąłeś n, skróciłeś ale co dalej? 5/n i 4/n dąży do 0,więc ( |
| )5n, to |
| | −3 | |
| | 2 | |
będzie ( |
| )5n, czyli nieskończoność, czyli 0 (?) |
| | −3 | |
21 sie 15:31
Koko: | | 2n+sin n | |
a granice limn→∞ |
| jak policzyć? trzeba doprowadzić do wzoru |
| | 5n+sin n | |
21 sie 15:53
ZKS:
−1 ≤ sin(x) ≤ 1
Zatem dla x →
∞ co otrzymasz?
21 sie 16:14
Spoko:
| 2n + 5 | | 5n + 1 | | 1 | |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| −3n + 4 | | −3n + 4 | | | |
i dalej
| | 1 | |
= [( 1 + |
| ) (−3n+4) / (5n+1) ] 5n(5n+1) / (−3n+4) = |
| | | |
= e
5n(5n+1) / (−3n+4)
21 sie 16:17
Spoko:
| 2n + sin(n) | | | |
| = |
| |
| 5n + sin(n) | | | |
21 sie 16:25
Koko: właśnie z tą granicą bez sinusa: ta potęga liczby e, to wychodzi mi nieskończoność, e do
nieskończoności to nieskończoność, a powinno być 0, więc nie wiem jak to w końcu ma tutaj być
21 sie 16:43
ZKS:
| | 5n(5n + 1) | |
Wyrażenie |
| dla n → ∞ wynosi −∞. |
| | −3n + 4 | |
21 sie 16:44
Koko: aa, no tak, i e−∞ to 0. A jeszcze do sinusa, to wychodzi 1/2, a wolfram podaje 2/5 (?)
21 sie 16:50
ZKS:
Przeczytaj to co napisałem wyżej.
21 sie 16:56
Koko: tw. trzech ciągów, więc sinn/n też 0. Dziękuję za pomoc
21 sie 16:59
Koko: | | 3n2+(−1)n | |
a jeszcze limn→∞ |
| . Wyciągam nn i dostaję |
| | 4n2+n+cosn | |
| | | |
|
| Zaczynam szacowanie i jak oszacować |
| | | |
| | (−1)n | |
|
| , czy jeszcze to jakoś przekształcić? |
| | n2 | |
21 sie 17:24
Janek191:
| | 3 n2 + (−1)n | | | |
an = |
| = |
| |
| | 4 n2 + n + cos n | | 4 + 1n + cos nn2 | |
więc
| | 3 + 0 | | 3 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 4 + 0 + 0 | | 4 | |
n→
∞
21 sie 18:20
21 sie 18:37
Janek191:
Bo n2 → +∞
21 sie 18:41
Janek191:
Mamy ciąg:
| −1 | | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , .... |
| 1 | | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | | 36 | |
21 sie 18:43
Koko: aha, bo nad tym (−1)n się zastanawiałam. Ale teraz rozumiem co i jak
21 sie 18:50
john2: Nie chcę zgrywać eksperta, bo daleko mi do tego, ale wg mnie nie można zastosować wzoru na
granicę z liczbą e, tak jak napisał
spoko,
wzór jest, zdaje się, taki:
lim
n−>∞ (1 + a
n)
1 / an = e
pod warunkiem, że a
n −>0 i a
n ≠ 0
szedłbym tropem
Janka,
po podzieleniu przez n, nie mamy symbolu nieoznaczonego postaci [1
∞]
mamy
za sprawą tego, że:
lim
n −> ∞ a
n = 0 dla |a| < 1
21 sie 21:27