indukcja
technicallymissing: Pokaż, że dla każdego n ∊ N
Liczba 4n2 + 15n − 1 jest podzielna przez 9
Istnieje k ∊ N takie, że 4n2 + 15n − 1= 9k (założenie)
Teza: Istnieje l ∊ N takie, że 4(n+1)2 + 15(n+1) − 1= 9l
Ktoś ma pomysł jak to przerobić?
21 sie 14:43
Saizou :
dla n=3 nie działa
21 sie 14:53
technicallymissing: Bład w pytaniu? przepisałem to OK
21 sie 15:01
Saizou :
Może tak być, ale nie powinno, może jakiś błąd w druku czy coś.
21 sie 15:06
Janek191:
4n + 15 n − 1 jest podzielne przez 9 dla n ∊ N+
21 sie 15:09
Mariusz:
41+15−1=18
4n+1+15(n+1)−1
4*4n+15n+14
4*(4n+15n−1)−45n+18
4*(4n+15n−1)−9*(5*n−2)
4n+15n−1 jest podzielne z założenia
9*(5*n−2) jest podzielne przez ponieważ jednym z czynników jest 9
P.S. dla n =0 też zachodzi
29 sie 11:35
:): dla n=0

...
29 sie 11:38