sinx+cosx
wiwa: −11,002cos(x)−49,55sin(x)=80
ma ktoś jakiś pomysł z przekształceniem, żeby uzyskać x?
21 sie 14:36
PW: Nawet gdyby wartości obu funkcji trygonometrycznych były jednocześnie równe (−1), to lewa
strona byłaby równa 60,552, a więc wartości 80 nie osiągnie.
21 sie 15:06
ZKS:
Trochę inny sposób.
−11.002cos(x) − 49.55sin(x) = 80
11.002cos(x) + 49.55sin(x) = −80
√11.0022 + 49.552 ≈ 50.76
| | 49.55 | |
tg(α) = |
| ≈ 4.5 ⇒ α ≈ 77.48o |
| | 11.002 | |
50.76cos(α)cos(x) + 50.76sin(α)sin(x) = −80
50.76cos(x − α) = −80
| | 80 | |
cos(x − α) = − |
| ≈ −1.58 ≤ −1 |
| | 50.76 | |
21 sie 15:20