wyrazami ciągu geometrycznego są kolejne liczby naturalne które przy dzieleniu p
damian: wyrazami ciągu geometrycznego są kolejne liczby naturalne które przy dzieleniu przez 5 dają
resztę 2. a3=13. Oblicz a15.
Jak to może być ciąg geometryczny, skoro każda następna liczba jest o 5 większa?
21 sie 13:29
Eta:
Sprawdź treść zadania! ( ciąg jest arytmetyczny! i a3=12
an=5n−3 i n∊N+
2, 7,12 , ....
a15=5*15−3=............
21 sie 13:35
damian: nie, to nie jest pomyłka... na kartce jest ciąg geometryczny
21 sie 13:36
damian: ale tak, masz rację 12*
21 sie 13:37
Eta:
To wyrzuć tę kartkę

Kto Ci ją dał? ( może był śpiący jak pisał
21 sie 13:38
damian: materiały na poprawkę w technikum
21 sie 13:38
Eta:
Pewnie Pani/Pan pisząc zadania myślał już o .........wakacjach na Florydzie
21 sie 13:39
Eta:
To jest ciąg arytmetyczny ( koniec i kropka
21 sie 13:40
damian: tak jest, nie ma wątpliwości
21 sie 13:41
Eta:
21 sie 13:41
5-latek: To chyba
Eta 
zadala to zadanie bo tak kategorycznie twierdzi z eto ciag
arytmetyczny
21 sie 17:43