liczby 2 x-3 8 są w podanej kolejności pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu
damian: liczby 2, x−3, 8 są w podanej kolejności pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego. Oblicz x.
wg zasady że a3−a2=a2−a1 obliczyłem że:
8−x−3=x−3−2
−x−x=−8−3−2+3
−2x=−10
x=5
wychodzi na to że ciąg powinien wyglądać 2,2,8... Chyba coś źle robię, ale gdzie?
21 sie 13:02
Eta:
2(x−3)=2+8 ⇒ x−3=5 ⇒ x=8
sprawdzamy: 2,5,8 −−− tworzą ciąg arytm. czyli ok
21 sie 13:07
Eta:
Wskazuję błąd u Ciebie
8−(x−3)= x−3−2
8−x+3= x−5
2x=16 ⇒ ..............
21 sie 13:09
damian: możesz rozwiązać to zadanie od początku, skąd to wszystko się wzieło? tylko połowa została
przeniesiona na drugą stronę, nie rozumiem
21 sie 13:17
damian: ahh, faktycznie... dziękuje..
21 sie 13:18
Eta:
21 sie 13:20
Eta:
@damian
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b=a+c
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2=a*c
21 sie 13:27
pigor: ..., no to ...

"mocniej powiedziane", dla M. czyli w.k.w.
a,b,c∊R tworzą ciąg arytmetyczny ⇔ 2b= a+c ;
a,b,c∊R−{0} tworzą ciąg geometryczny ⇔ b
2= a*c i a*c >0. ...
21 sie 15:35
5-latek: Albo liczymy w pamięci
2+8=10 :2=5
x−3=5 to x=8
21 sie 17:59