napisać równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
dzasta: A(1,−1,2) B(2,0,3)
chcę się upewnić czy dobrze myślę. najpierw iloczyn wektorowy AxB i wychodzi [−3,1,2], a
następnie podstawić do wzoru
| x−x0 | | y−y0 | | z−z0 | |
| = |
| = |
| |
| Vx | | Vy | | Vz | |
21 sie 12:07
henrys: do czego jest Ci potrzebny iloczyn wektorowy?
21 sie 12:18
henrys: i co to za wektory A i B?
21 sie 12:18
dzasta: A i B to są punkty a żeby napisać równanie prostej to muszę mieć wektor, skąd mam go wziąć jak
nie z iloczynu wektorowego?
21 sie 12:27
AS: Chłopie kochany,przyklej się do krzesła
i zacznij od podstaw.
21 sie 12:32
henrys: we wzorze na równanie prostej masz wektor [V
x,V
y,V
z], doczytaj co to za wektor
21 sie 12:32
justyna: moja pomyłka oczywiście, chodziło mi o wektor AB czyli w tym przypadku [1,1,1] i podstawienie
go
do wzoru powyżej, czy to jest dobrze? bo wydawało mi się podejrzanie proste
26 sie 11:52
6xdj: Dobrze . Dostaniesz równanie kanoniczne prostej
26 sie 12:10
Mila:
AB
→=[1,1,1] wektor kierunkowy prostej
Albo
26 sie 17:50