Dowody
ritaora5: Wykaż, że jeśli a,b,c są różnymi od zera liczbami rzeczywistymi spełniającymi
| | a2 | | b2 | | c2 | |
warunek a+b+c=0, to prawdziwa jest równość |
| + |
| + |
| =0. |
| | b+c | | a+c | | a+b | |
21 sie 11:47
Kacper:
Zacznij od wspólnego mianownika
21 sie 12:27
Eta:
a+b+c=0 ⇒ b+c= −a i a+c= −b i a+b=−c
to równość przybiera postać:
| | a2 | | b2 | | c2 | |
|
| + |
| + |
| = −a−b−c= −(a+b+c)=0 |
| | −a | | −b | | −c | |
c.n.u
21 sie 12:32
AS: Wykorzystaj z warunku
a + b = −c i podobnie z a + c, b + c
21 sie 12:34
ritaora5: a2(a+c)(a+b)+b2(b+c)(a+b)+c2(b+c)(a+c)=0 ........
21 sie 12:34
Eta:
21 sie 12:34
ritaora5: a2(a+c)(a+b)+b2(b+c)(a+b)+c2(b+c)(a+c)=0 ........
21 sie 12:35
ritaora5: dzięki wielke
21 sie 12:38
Eta:
Na zdrowie
21 sie 12:51