rozwiązać układ równań - macierze
dzasta: | ⎧ | 2x+2y−z=1 | |
| ⎨ | x−y−2z=2 |
|
| ⎩ | 3x+y−3z=3 | |
czy wynik to x=0 y=0 z=0? nie wiem czy dobrze obliczyłam, korzystałam z Cramera
21 sie 09:59
ICSP: wstaw i zobacz, że źle obliczyłaś

na oko widać, że np (0,0,−1) spełnia
21 sie 10:02
dzasta: no tak bo wyznacznik główny wyszedł mi 0 tzn. że powinnam chyba inną metodą rozwiązać
21 sie 10:37
ICSP: masz rozwiązać układ czy wyznaczyć liczbę rozwiązań ?
21 sie 11:02
dzasta: rozwiązać układ
21 sie 11:04
ICSP: W takim razie inna metoda.
21 sie 11:05
dzasta: ok, wyszło i chyba dobrze, bo sprawdziłam
x=1.25
y=−0.75
z=0
21 sie 11:43
ICSP: źle.
Układ albo jest sprzeczny − nie ma rozwiazań, albo ma ich nieskończenie wiele.
Podawanie konkretnych liczba na dużo się tu niestety nie zda.
21 sie 11:46
ICSP: 2x + 2y − z = 1
x − y − 2z = 2
3x + y − 3z = 3
Zauważmy, ze jeżeli dodamy dwa pierwsze równania do siebie otrzymamy 3 równanie.
Możemy zatem skreślić 3 równanie, poniewaz nic ono nie wnosi.
2x + 2y − z = 1
x − y − 2z = 2 // * 2
2x + 2y = 1 + z
2x − 2y = 4 + 4z
dodając stronami
4x = 5 + 5z
| | 5 + 5z | | −3 − 3z | |
y = x − 2z − 2 = |
| − 2z − 2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
ostatecznie :
z ∊ R
Wybierając z = −1 dostajesz moje rozwiazanie, wybierając z = 0 dostajesz swoje.
21 sie 11:53