aa
Hugo: siedzi ktoś jeszcze

?
a ≡ 4mod6 oraz a ≡ 5mod35
Mam takie równanie polecenie brzmi czy istnieje takie 'a' że:.... i myślałem jak do tego
podejść i mam wrażenie że:
4+6x=5+35x, dobrze?
wtedy:
−1 = 29x

czyli odp brzmi nie? gdyż to musi być całkowite?
21 sie 02:02
jakubs: Hmm, wydaje mi się, że tak, ale niech ktoś mądrzejszy to potwierdzi
21 sie 02:06
ICSP: np a = 40 jak i nieskończenie wiele innych liczb
21 sie 02:10
Hugo: Dziękuję

bo tu są 3 pod pkty
Zadanie 1. Czy istnieje a ∈ Z takie, że
(a) a ≡ 4mod6 oraz a ≡ 5mod35
(b) a ≡ 4mod7 oraz a ≡ 1mod19
(c) a ≡ 7mod8 oraz a ≡ 5mod12
które nie spełnia zatem?
21 sie 02:13
Hugo: jak to wyznaczyc ? mój sposób był błędny :x
21 sie 02:14
ICSP: c)
21 sie 02:16
Hugo: @ICSP: na podstawie czego to wiesz?
21 sie 02:21
ICSP: Warunek wystarczający na to aby równanie diofantyczne : ax + by = c miało rozwiązania ?
21 sie 02:22
Hugo: Jak mam to rozumieć ? pierwsze takie widze.
ax − 8 x?
by − 12 x?
c?
21 sie 02:25
Hugo: teraz widze że równanie moje było błędne gdyż zakladałem że 8 x i 12 x. Muszą być dwie zmienne
tak jak to napisałeś. y i x
21 sie 02:26
ICSP: Masz równanie diofantyczne w postaci :
ax + by = c
Chcę "usłyszeć" warunek wystarczający na to aby to równanie posiadało rozwiązania
21 sie 02:26
jakubs: Wydawało się takie proste. Już się lepiej nie wypowiadam
21 sie 02:28
Hugo:
Definicja
Równaniem diofantycznym jest dowolne równanie typu
f(x1, x2, . . . , xn) = 0, w którym szukane rozwiązanie (x1, x2, . . . , xn)
składa się z liczb całkowitych.
21 sie 02:37
Hugo: równanie diofantyczne ax + by = c ma rozwiązanie wtedy i tylko
wtedy gdy d|c, gdzie d = NW D(a, b).
21 sie 02:38
Hugo: c musi być podzielne przez d; NWD(12 , 8) = 4 = d
4|c
21 sie 02:39
ICSP: Znalazłeś warunek. Idziemy dalej
(a) a ≡ 4mod6 oraz a ≡ 5mod35
a ≡ 4mod6 ⇒ a = 6k + 4
a ≡ 5mod35 ⇒ a = 35l + 5
6k + 4 = 35l + 5
6k − 35l = 1
(6 , 35) = 1 | 1
więc rozwiazanie istnieje.
Pozostałe dwa w identyczny sposób.
21 sie 02:40
Hugo: Dziękuję Ci za wiedzę : )
21 sie 02:43