Rozwiąż nierówność
Hejh: logx 12 + log2 1x ≤ −2
20 sie 20:03
J:
1) założenia
20 sie 20:07
Hejh: x≠0 ∧ x≠1 ∧ x>0 ?
20 sie 20:11
20 sie 20:16
Hejh: dochodze do postaci ale nie wiem czy w dobrym kierunku ide −1log2 x + log2 1x ≤ −2
20 sie 20:38
J:
ciepło ... log2(1/x) = −log2x .... i podstawienie : log2x = t
20 sie 20:41
Hejh: −t2+2t−1≤0
t0= 1
log2 x = 1 <=> x=2
?
20 sie 21:00
Hejh: powrót do założeń i potwierdzenie wyniku ?
20 sie 21:06
henrys: a weź w miejsce x wstaw 4

i zobacz czy spełnia nierówność
20 sie 21:12
henrys: znajdziesz błąd?
20 sie 21:13
Eta:

Załozenia : x>0 i x≠1
otrzymujemy:
dla x ∊(1,
∞) log
2x >0
to : (log
2x)
2−2log
2x+1≥0 ⇔(log
2x−1)
2≥0 zachodzi dla każdego x>1
równość zachodzi dla x=2
dla x∊(0,1) log
2x<0
zatem nierówność (log
2x−1)
2≤0 −− jest sprzeczna
Odp: rozwiązaniem tej nierówności jest
x∊(1,∞)
20 sie 21:21
Hejh:

więc dla każdego dowolnego t będzie zachodziła nierówność
20 sie 21:24
Hejh: Kurde
20 sie 21:24
Eta:
20 sie 21:25
Hejh: zamiast +log2x powinno być −log2x wiec jest źle
20 sie 21:27
henrys: tak, tylko t=log2x więc teraz powrót do założeń i rozpatrzeć przypadki
20 sie 21:27
Eta:
−log
x2−log
2x≤−2 /*(−1)
log
x2+log
2x≥2
dla x>1 mnożymy przez /*log
2x>0
1+(log
2x)
2≥2log
2x ⇒ (log
2x−1)
2≥0
Czy teraz jasne?
20 sie 21:31
Hejh: aaa, dobra to Ety zostało pomnożone przez −1 dlatego zmieniły się znaki
20 sie 21:32
Hejh: w tym samym momencie to zauważyłem ...
20 sie 21:32
Eta:
20 sie 21:32
Hejh: ciągle nie moge dojść co się stało z jedynką, czy zamieniamy ją na log2 2 i po prawej stronie
z w sprzed logarytmu
20 sie 21:40
Hejh: z 2 sprzed logarytmu*
20 sie 21:40
Eta:
Czy pytanie jest skierowane do mnie? (bo nie wiem
20 sie 21:43
Hejh: (logx−1)2≥0 o tą postać chodzi
20 sie 21:44
Hejh: 1+(log
2x)
2≥2log
2x
co się stało z tą dwójką i na jakiej zasadzie przeszło w tamtą postać, byłbym wdzięczny za
pomoc
20 sie 21:46
Eta:
1+(log2x)2 −2log2x≥0
(log2x)2−2log2x+1 ≥0 a2−2ab+b2=(a−b)2
a=log2x, b= 1
to mamy (log2x−1)2≥0
jasne?
20 sie 21:47
Hejh: o jeny, wszędzie trzeba ich szukać ...
20 sie 21:49
Eta:
20 sie 21:50
pigor: ..., z warunków zadania, definicji i własności
logarytmów
logx 12 +log2 1x ≤ −2 i x >0 i x≠1 ⇒
⇒ log
x1−log
x2 + log
21−log
2x ≤ −2 ⇔ −log
x2 −log
2x ≤ −2 ⇔
| | 1 | | log2x | |
⇔ logx2 + log2x ≥ 2 ⇔ |
| + |
| ≥ 2 ⇔ log2x >0 ⇔ |
| | log2x | | 1 | |
⇔ x > 2
0 ⇔
x >1 ⇔
x∊(1;+∞) . ...
20 sie 22:29
Eta:
20 sie 22:30
Eta: To rozwiązanie też dla...........
20 sie 22:52