1 klasa liceum
ddd: Rozwiąż równanie ||x2−4|−x|=2
20 sie 19:25
ddd: dodam że nie miałem jeszcze delty więc trzeba to obliczyć innaczej
20 sie 19:26
J:
⇔Ix2−4I − x = 2 lub Ix2−4I −x = −2
20 sie 19:30
Metis:
||x
2−4|−x|=2
|x
2−4|−x=2 v |x
2−4|−x=−2
x
2−4≥0 ⇔ x
2−2
2≥0 ⇔ (x−2)(x+2)≥0 , wtedy
x
2−4−x=2
x
2−4<0 wtedy
−(x
2−4)−x=−2 ⇔ −x
2+4−x=−2
Porządkuj, rozwiązuj
20 sie 19:31
ddd: taa tylko tyle że potem dojde do x2+x=6 i jak mam to ciekawe obliczyć..
20 sie 19:32
ddd: tzn z pamięci wiem że to będzie 2 ale nie mam na to żadnego dowodu że będzie to tylko jedna
liczba
20 sie 19:34
Metis: Może graficznie?
Narysować wykres x2+x a potem "ciachnąć" go prostą x=6 i odczytać pierwiastki.
20 sie 19:36
5-latek: Przeciez sa wakacje to 1 klasa skonczona . Wiec czemu piszsesz ze nie miałeś delty ?
To zaczynaj od opuszczenia najbardziej zewnętrznej wartości bezwzględnej
20 sie 19:36
ddd: W 1 klasie nie ma delty
20 sie 19:37
ddd: przynajmniej my nie mieliśmy xd
20 sie 19:38
ddd: rozwiązaniem równania będą tylko liczby 1 i 2?
20 sie 19:39
ddd: Metis dzięki za pomoc spróbuję z tym wykresem nie wpadłem na to
20 sie 19:39
Metis: Tak, 1 klasa kończy się na funkcji liniowej.
Ale mówienie, że nie ma "delty" nie jest poprawne, przecież to tylko grecka litera...
20 sie 19:39
Metis: No to sprawdź sobie.
1+1=6 ?
20 sie 19:40
ddd: chodziło mi o całe równanie ||1
2−4|−1|=2 czyli zgadza się rozwiązaniem są chyba tylko te dwie
liczby inaczej niż zgadywanie tych liczb nie potrafię i chyba na poziomie wiedzy pierwszej
klasy się nie da. Przepraszam za zamieszanie
20 sie 19:45
Lorak: Jeżeli bez delty, to pewnie chodzi o pogrupowanie.
x2 + x − 6 = 0
x2 + 3x − 2x − 6 = 0
x(x+3) − 2(x+3) = 0
(x+3)(x−2) = 0
x=−3 lub x=2
20 sie 19:48
Metis: Przecież równania się rozwiązuje, a nie zgaduje rozwiązania.
Rozpisałem Ci całą równość. Spróbuj rozwiązać to co podałem.
20 sie 19:49
Metis: Lorak ddd po prostu nie miał jeszcze tematu funkcji kwadratowej...
20 sie 19:50
Lorak: Grupowanie nie wymaga znajomości funkcji kwadratowej

W zbiorze Pazdro chyba były
takie zadania przed tematem funkcji kwadratowej.
20 sie 19:52
Metis: Możliwe
20 sie 19:55
Eta:
|x2−4|=x+2 i x≥−2 lub |x2−4|= x−2 i x≥2
(x−2)(x+2)=x+2 (x−2)(x+2)=x−2
lub (x−2)(x+2)= −(x+2) lub (x−2)(x+2)=−(x−2)
1/ (x+2)(x−2−1)=0 i x≥−2 ⇒ x= −2 i x=3
2/(x+2)(x−2+1)=0 ⇒ x= −2 i x=1
3/ (x−2)(x+2−1)=0 i x≥2 ⇒x=2 i x=−1−− odrzucamy
4/(x−2)(x+2+1)=0 ⇒ x= 2 i x= −3 −−− odrzucamy
Odp: x∊{−2,1,2,3}
20 sie 19:55
ddd: Lorak o to chodziło <3 <3 dziękuję bardzo wszystkim za pomoc
20 sie 19:56
Metis:
20 sie 19:59
Eta:

W następnych klasach nauczysz się rysować takie wykresy
i widać rozwiązania:
{−2,1,2,3}
20 sie 20:00