Oblicz wartość wyrażenia.
Bernard: Suma długości podstaw trapezu prostokątnego jest równa 7 cm. Krótsza
przekątna dzieli go na trójkąty o polach 3 cm2 i 4 cm2. Oblicz wartość
wyrażenia sin α + 3 cos α, gdzie α jest miarą kąta ostrego tego trapezu.
20 sie 17:46
Eta:

P(trapezu)=3+4=7 i a+b=7
| | a+b | |
P(trapezu)= |
| *h ........ ⇒ h=2 |
| | 2 | |
PΔ(ACD)=3 ⇒ b*h=6 ⇒
b=3 to
a= 4
W trójkącie prostokątnym EBC:
|EB|=1 , |EC|=h=2 to |CB|=
√5
sinα+3cosα=............. dokończ....
20 sie 18:14
20 sie 19:10
Eta:
Jasne....... chochlik
20 sie 19:35
ICSP:
20 sie 19:42