pomocy!
Peteri: W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB poprowadzono wysokość z wierzchołka C. Wyznacz
równanie prostej zawierającej tę wysokość, jeśli A=(2,8), B=(−2,4).
20 sie 17:21
5-latek: W czym jest problem ?
20 sie 17:41
Peteri: no jak to zrobić..
20 sie 17:45
Eta:

środek S odcinka AB : S(0,6)
| | 4−8 | |
wsp.kierunkowy prostej AB : aAB= |
| =1 |
| | −2−2 | |
to wsp. kierunkowy prostej zawierającej wysokość: a
h= −1
k: y= −1(x−x
S)+y
S ⇒ k: ..........
Wysokość ma równanie
y=−x+6
20 sie 17:46
Peteri: dzieki!
20 sie 17:53