geometria
Kacper:

Zadanko dla chetnych

Wiadomo, że ΔABC − równoramienny prostokątny oraz punkt D −środek odcinka AC. Reszta na
rysunku.
Oblicz pole trójkąta CDE
20 sie 16:35
Benny: P=24?
20 sie 17:03
Eta:
20 sie 17:31
Benny: Czekam aż pokażesz jakieś krótkie rozwiązanie
20 sie 17:42
Saizou :

Łatwo obliczyć odcinki
|BF|=18
√2
|CF|=|DF|=6
√2
z podobieństwa trójkątów ΔBDF~ΔDEF (kk) mamy że
6√2 | | |EF| | |
| = |
| ⇒|EF|=2√2 |
18√2 | | 6√2 | |
zatem |CE|=6
√2−2
√2=4
√2, wówczas
20 sie 18:44
Eta:
20 sie 18:55
Saizou :
Etuś albo Kacper masz może jeszcze jakieś prostsze rozwiązanie ?
20 sie 19:01
Eta:
[BFD]=108 , [FCD]=36, [EFD]=k
2*108
| 6√2 | | 1 | |
k= |
| = |
| to [EFD]= 12 |
| 18√2 | | 3 | |
zatem [CED]=36−12=
24 j
2
20 sie 20:30
20 sie 20:32
Eta:
Ooo

już się nie gniewasz na mnie?
Wybieram to po lewej
20 sie 20:38
bezendu:
A czy ja się na Ciebie kiedyś gniewałem ? Za tyle pomocy jaką od Ciebie dostałem, to ja Ci będę
wdzięczny do końca życia !
20 sie 20:52
Eta:
20 sie 21:22
Kacper:
Wrzucę później inne rozwiązanie bez pierwiastków

Trudniej na nie wpaść, ale mnie się podoba
21 sie 09:27
Bogdan:

Szkic.
A = (0, 0), B = (24, 0), C = (0, 24), D = (0, 12),
| 1 | |
prosta BC: y = −x + 24, prosta BD: y = − |
| x + 12, prosta DE: y = 2x + 12 |
| 2 | |
x
E: 2x
E + 12 = −x
E + 24 ⇒ x
E = 4, wysokość trójkata CDE z wierzchołka E jwst równa 4
| 1 | |
Pole trójkata CDE: P = |
| * 12 * 4 = 24 |
| 2 | |
21 sie 17:52
Eta:
21 sie 18:54
Kacper:

Na przedłużeniu boku DE trójkąta CDE obieramy taki punkt F, że trójkąt FCD jest podobny do
| 1 | |
trójkąta ABD w sklali |
| . |
| 2 | |
| PΔFCD | | 1 | |
Wynika stąd, że |
| = |
| . |
| PΔABD | | 4 | |
| PΔFCE | | 1 | |
Ostatnim krokiem jest zauważenie, że |
| = |
| , zatem |
| PECD | | 2 | |
| 1 | |
Ostatecznie PΔCDE= |
| P ΔABD=24  |
| 6 | |
22 sie 09:15