Funkcje liniowe
Pomocy: Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która wraz z osiami układu współrzędnych ogranicza trójkąt o
polu równym 18 oraz która dla argumentu równego 0 przyjmuje wartość −9.
20 sie 14:13
Janek191:

A = ( 0, − 9)
B = ( 4, 0) lub B = ( − 4, 0)
y = a x + b
więc
− 9 = a*0 + b ⇒ b = − 9
0 = 4a − 9
4a = 9
a = 2,25
y = 2,25 x − 9
==========
lub
b = − 9
0 = − 4a − 9
4a = − 9
a = − 2,25
y = − 2,25 x − 9
===========
20 sie 18:47
pigor: ..., no to dla mojej Mai z warunków zadania
może tak :
(*)
f(x)= ax−9 i a≠0 − szukany wzór f. liniowej f takiej,
| | 9 | | 2 | | 9 | |
żePΔ=18 ⇔ 12 * |−9| * |
| = 18 / * |
| ⇔ |
| = 4 ⇔ |
| | |a| | | 9 | | |a| | |
⇔ |a| =
94 ⇔
a = − 94 v
a = 94 , stąd i z (*) mamy :
f(x) = − 94x−9 v
f(x) = 94x−9 − szukane wzory funkcji
liniowej spełniającej warunki zadania. ...
20 sie 22:01